Древни езици за програмиране отново са актуални

Език за програмиране на достолепна възраст прогресира в рейтинга на Tiobe
(снимка: CC0 Public Domain)

Изненадващо за мнозина езикът Fortran, който скоро ще отпразнува своята 70-годишнина, влезе в топ 15 на най-популярните езици за програмиране в света. Преди година Fortran едва се промъкна в топ 30. Няма очевидни причини за скока в неговата популярност.

Компанията Tiobe публикува новия си индекс за популярност на езиците за програмиране. За повече от 20 години съществуване, тази класация се превърна в една от най-авторитетните, а голямата изненада в януарското издание е отдавна забравеният език Fortran, който изведнъж се доближи до челната десетка.

Fortran е един от най-старите езици за програмиране в света. Той се появи през 1957 г., тоест сега е на 67 години. Съставителите на рейтинга не посочват причините за нарастващата популярност на Fortran, но е факт, че само за година той се изкачва от 27-мо на 12-то място, изпреварвайки много по-модерните и популярни езици като Rust, Ruby и Kotlin.

Не е ясно какво точно е дало на Fortran такова ускорение. Изглежда програмистите наистина са имали нужда от него, като се има предвид как Tiobe компилира оценките си. Класацията се основава на анализ на статистиката на заявките за търсене в Google, Bing и Yahoo, както и на броя на заявките в уебсайта на Amazon, Wikipedia и видео услугата YouTube.

Потенциални двигатели на популярността

Fortran, чието име означава FORmula TRANslator (преводач на формули), е разработен от IBM. Много програмисти на Fortran са стари колкото него. Въпреки достолепната си възраст, този език за програмиране все още се развива – последната му версия беше публикувана на 17 ноември 2023 г.

Fortran обаче няма толкова широка общност от разработчици, колкото Java, Python, C или C++ (квартетът от най-популярните езици за програмиране в света). И все пак софтуерът, написан на Fortran, все още се използва в някои области, например при инженерни изчисления, в повечето случаи заради високата цена за писане и внедряване на необходимите програми на съвременни езици.

За Fortran това е вторият скок в популярността през последните пет години – първият дойде през пролетта на 2021 г., когато езикът внезапно се изкачи от последното 50-то място на 20-то. Съставителите на рейтинга обясниха явлението по следния начин: „Fortran беше първият комерсиален език за програмиране и набира популярност, поради огромната нужда от научни изчисления”.

Сега обяснението на Tiobe за възхода на Fortran през миналата година е по-различно: „Fortran е много подходящ за изчисления с помощта на добри библиотеки и остава любим на университетите в много области”.

И един пряк конкурент на Java

Новата класация на Tiobe включва и друг език, чиято популярност нарасна драматично през последната година. Говорим за Kotlin, който е многократно „по-млад” от Fortran (първото му издание датира от 2011 г.) и се изкачи от 25-то на 17-то място.

Tiobe цитира лекотата на изучаване и писане на програми с Kotlin като аргументи в полза на неговата популярност. Авторите на класацията го наричат ​​пряк конкурент на Java.

Но Tiobe не коментира нарастващата популярност на езика Scratch (от 20-то на 10-то място за една година), чиято първа стабилна версия беше пусната през май 2007 г.

Още един ветеран в класацията

Fortran не е единственият език от средата на 20-ти век, който все още не иска да напусне върха и дори се стреми да пробие в челната десетка. Компания му прави COBOL (Common Business Oriented Language), който е само две години по-млад от Fortran. COBOL излезе през 1959 г. и е толкова стар, че дори е надживял някои от създателите си с почти 10 години.

Въпреки това, ако през януари 2023 г. COBOL беше класиран на 31-во място, година по-късно заема 20-та позиция. Опити за възраждане на COBOL се правят от пролетта на 2020 г., когато се оказа, че критичният софтуер на много американски социални структури и организации е написан на този език, а почти не останаха специалисти, които да го владеят.

IBM дори стартира курсове за изучаване на COBOL, но през август 2023 г. създаде инструмент, който почти автоматично преобразува кода на древния език на много по-популярен език – Java. Целта на IBM е ясна – твърде много важни области са свързани със софтуера COBOL и твърде малко програмисти желаят да учат и пишат на него.

Всеки ден банкови транзакции за трилиони долари се обработват по целия свят от програми, написани на COBOL. Поради недостига на програмисти, които се интересуват от COBOL, колкото по-скоро целият код, написан на него, бъде преведен на Java или друг език, толкова по-добре ще е за финансовата индустрия.

Коментари по темата: „Древни езици за програмиране отново са актуални”

добавете коментар...

  1. Чобанина

    Сега е модерно хората да са носталгични, по социализма, по москвичи, по съветски паметници. Ред е на ЕП и така ще се въртим с простотии от пусто в празно докато двърши живота.

Коментар