Дигитализация ще направи по-прозрачна подготовката на шофьори

Основният компонент в обучението на водачите е практиката
(снимка: CC0 Public Domain)

Дигитализацията на процеса на подготовка на кандидатите за водачи ще го направи значително по-прозрачен и ще повиши контрола, заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на среща с родители на деца, загинали при пътни инциденти.

„Цялата документация, свързана с практическата подготовка на кандидат-водачите трябва да стане електронна и всички документи на хартия изцяло да отпаднат”, каза транспортният министър.

По този начин няма да е възможно един автоинструктор едновременно да обучава двама курсисти и ще се преустанови фиктивното обучение на водачите, каквито случаи са констатирани от ИА „Автомобилна администрация” при проверки в различни автошколи, подчерта Гвоздейков.

Полигоните за безопасно шофиране трябва да станат част от подготовката на водачите. Вече започват проучвания за тяхното внедряване в програмата за обучение, уточни транспортният министър.

„Като човек, който се е занимавал дълги години с професионален автомобилен спорт, зная че основният компонент в обучението на водачите е практиката и това е нашият основен фокус в момента”, посочи Гвоздейков.

Той обясни, че държавата разполага със свои терени, където могат да се изградят този тип полигони, а финансирането да се осигури по линия на фондовете за пътна безопасност.

„Тук става въпрос за съоръжения, които да предлагат симулация на различни екстремни условия и ситуации, за по-добрата подготовка на водача”, обясни министър Гвоздейков.

Родителите на деца, загинали при катастрофи, поискаха спешни законодателни и административни мерки за спиране на пътната престъпност. Те настояха за осигуряване на поне един експерт по пътна безопасност във всеки областен град, защото към момента липсата на такива специалисти изключително много забавя хода на делата.

Друго искане, което беше поставено по време на срещата, е да бъде въведено постепенно увеличаване на привилегиите за шофиране, докато водачите придобиват опит.

Коментар