Galileo ще започне работа през 2014 г.

Дълго отлаганата и забавяна европейска сателитна система за навигация Galileo ще започне да функционира през 2014, обяви Европейската комисия при слючването на договорите с ключовите доставчици – немската OHB System и френската Arianespace.

OHB System надделя над по-големия си конкурент EADS-Astrium за договора за изграждане на първите 14 сателита от системата с общо 30 сателита, докато Arianespace ще осигури услугите по пускането им. Първото пускане на сателит е планирано за октомври 2012.

Същевременно Thales Alenia Space получи договора за осигуряване на услугите по поддръжка на системата. Останалите договори за доставка, сред които са този за наземна инфраструктура за контрол и др., ще бъдат сключени към средата на 2010.

Това е изключително важна стъпка в развитието на сателитната система и Еврокомисията с увереност обяви, че някои от първите услуги на Galileo ще са достъпни в началото на 2014 г. Сред тях ще е „отворената услуга“, достъпна за обществено ползване за жителите на Европа. Пак сред първите услуги ще е и тази за навигация с цел издирване и спасяване.

Коментар