Хората все още са по-евтини от изкуствения интелект

Проучване разсейва страховете, че AI скоро ще измести хората в редица индустрии
(снимка: CC0 Public Domain)

В повечето професии трудът на хората остава по-евтин от евентуалното внедряване на изкуствен интелект за изпълнение на същите задачи, установи проучване на Масачузетския технологичен институт (MIT). Но с усъвършенстване на технологията статуквото може да се промени.

В момента няма рентабилни начини за замяна на човешкия труд с технологии, базирани на изкуствен интелект. До този извод стигнаха експерти от MIT, които направиха проучване, за да разсеят страховете, че AI скоро ще измести хората в редица индустрии.

Едно от първите задълбочени проучвания за жизнеспособността на замяната на човешката работна сила с изкуствен интелект моделира икономическата привлекателност на автоматизирането на различни задачи в различни индустрии в Съединените щати. Фокусът на изследването е върху работни места, при които технологията за компютърно зрение би могла да замени човек, като например учител или оценител на недвижими имоти.

Проучването установява, че само 23% от представителите на въпросните професии могат да бъдат ефективно заменени от изкуствен интелект, като се сравнят техните заплати и разходите за въвеждане на съответните технологии в производствения процес, отбелязва Блумбърг. В други случаи все още е икономически по-изгодно да се използват хора, тъй като интегрирането и работата на системите за визуално разпознаване е скъпо.

През последната година различни индустрии ускориха възприемането на AI технологии, подхранвани от появата на ChatGPT и други генеративни алгоритми, които демонстрираха потенциала на невронните мрежи. Технологичните компании, от Microsoft и Alphabet в САЩ до Baidu и Alibaba в Китай, стартираха нови услуги, базирани на AI, и обявиха планове за ускоряване на развитието в тази област.

Всичко това поражда опасения, че поради широкото внедряване на невронни мрежи, огромен брой хора ще загубят работата си. Докладът на изследователите от MIT сочи, че подобни опасения са възникнали след появата на големи езикови модели. Понастоящем обаче по-малко от една четвърт от хората могат да бъдат заменени със системи за компютърно зрение, тъй като в общия случай това е икономически неизгодно.

Компютърното зрение позволява на машините да извличат значима информация от цифрови изображения и други визуални данни. Технологията се използва в различни области, включително автономно шофиране, класификация на снимки на смартфони и т.н. Установено е, че съотношението цена-полза от внедряването на системи за компютърно зрение е най-оптимално в индустрии като търговия на дребно, транспорт и складиране. Използването на такива системи може да бъде уместно и в здравеопазването.

Според изследователите, в момента само 3% от 1000-те разглеждани задачи в 800 професии могат да бъдат автоматизирани чрез въвеждане на AI системи с компютърно зрение. Въпреки това до 2030 г. делът на тези задачи може да нарасне до 40%, ако разходите за използване на данни спаднат и системите с изкуствен интелект станат по-точни.

Коментар