Как изкуственият интелект ще повлияе на HDD пазара

Продажбите на твърди дискове намаляха през 2023 г., но AI може да ги съживи тази година (снимка: CC0 Public Domain)

2023-та се оказа година на спад в търсенето на твърди дискове. Ситуацията обаче може скоро да се подобри, благодарение на бума около технологиите за изкуствен интелект (AI), според пазарните анализатори.

Глобалните продажби на твърди дискове през 2023 г. са намалели до 127 милиона единици – от 172 милиона година по-рано. В парично изражение обемът на този пазар също намалява значително – от $20,4 млрд. на $14 млрд., според изследователската компания Coughlin Associates.

Доставките на твърди дискове намаляват поради няколко причини. По-специално, твърдотелните устройства, базирани на флаш памет (SSD), продължават да набират популярност. Смята се, че HDD и SSD с капацитет 500 GB са приблизително еднакви по цена. Освен това продажбите на твърди дискове спадат, поради свиването на световния пазар на компютри на фона на трудна макроикономическа среда и висока инфлация.

Междувременно анализаторите на Trend Focus смятат, че основната причина за спада през 2023 г. е намалялото търсене на корпоративния пазар за облачно съхранение, който все още активно използва HDD и не може лесно да премине към SSD. Имаше спад на потребителския пазар, но той не беше толкова силен.

Производителите на твърди дискове са показали малко иновации през 2023 г., до голяма степен поради експлозията на генеративния изкуствен интелект, коментира ситуацията на пазара изпълнителният вицепрезидент и главен търговски директор на Seagate – Б.С. Тех. Факт е, че доставчиците са съсредоточили капиталовите си разходи не върху съхранението на данни, а върху създаването на AI функции.

“Всички бързат да инвестират и предлагат услуги с изкуствен интелект, за да отговорят на търсенето. Това забавя възстановяването на пазара за съхранение”, казва представителят на Seagate.

Но според него, именно изкуственият интелект ще помогне за подобряване на продажбите на твърди дискове през 2024 г. Анализаторът Джо Ънсуърт от Gartner е частично съгласен с това предположение, но добавя, че този двигател има и обратния ефект. За нормалната работа на сървъри с мощни AI алгоритми е необходимо по-производително хранилище, което може да не е непременно много голямо. Флаш паметта е най-подходяща за тези цели, а не HDD.

Също така си струва да се отбележи, че много AI модели са предварително обучени, така че не изискват големи съоръжения за съхранение, за да функционират, добавя Ънсуърт.

Най-големите производители на твърди дискове Seagate и Western Digital регистрират спад в продажбите през 2023 г. Според TechTarget, това е следствие от макроикономически затруднения и натрупване на запаси от устройства по време на пандемията от коронавирус Covid-19, когато на фона на тенденцията за дистанционна работа и обучение имаше голямо търсене на компютри.

Коментар