Създадоха първия термодинамичен компютър 

Дънната платка и процесорът на първия термодинамичен компютър, разработен от Normal Computing (снимка: Normal Computing)

Американският стартъп Normal Computing създаде термодинамичен компютър, който използва за изчисления законите на класическата физика от раздела термодинамика. Разработчиците твърдят, че тяхната машина изчислява по-бързо от класическите компютри.

Матрицата с данните просто се нагрява и след това се охлажда до термодинамично равновесие на системата. Резултатът от естественото „изчисление“ на коефициентите просто се чете от регистрите. Това се случва по-бързо от изчисленията на класическите компютри. Очаква се новата машина да намери приложение в изкуствения интелект.

Основателите на Normal Computing са бивши разработчици на AI и квантови платформи в Google Brain и Alphabet X. Те са убедени от собствения си опит, че за дълго време няма да има истински пробив в AI – както в областта на класическите платформи, така и в квантовите изчисления. Термодинамичният компютър е разработен от тях като междинен и преходен вариант от едните към другите, отбелязва Inside HPC.

„Има много различни подходи към изчисленията, но един от най-енергийно ефективните и най-бързите е използването на естествени процеси за извършване на изчисленията, тоест физика. По-специално, термодинамичните процеси, свързани със случайността, са много подходящи за изчисляване, в случай на вероятностен AI и генеративен AI“, се казва в един от документите на уебсайта на компанията.

Normal Computing e създала прототип на термодинамичен компютър за изчисляване на обратна матрица и доказва неговата работоспособност. Компанията твърди, че технологията работи и в други случаи на изчисления в областта на линейната алгебра.

Прототипът е матрица от повтарящи се групи елементи – генератори с осцилиращ капацитивен кръг. Компанията нарича това блок за стохастична обработка (SPU). Всяка от веригите зарежда кондензатора до необходимата стойност и впоследствие платката влиза в термодинамично равновесие със средата, в която се намира. След това се отчитат стойностите в матричните елементи, които дават желания резултат в процеса на просто охлаждане на елементите.

„Обещанията за квантовата технология не се оправдаха. Квантовите компютри до голяма степен все още са на академичен етап и не са постигнали търговска стойност. Усъвършенстваните компютри, а не талантът, може да са ограничаващият фактор за това ползите от AI да станат повсеместни. Нашата цел е да постигнем постепенна промяна във възможностите и ефективността на изкуствения интелект с новия термодинамичен стек“, казва Патрик Коулс, главен учен в Normal Computing и бивш ръководител на квантовите изчисления в Националната лаборатория Лос Аламос.

Коментар