Спад на новите ИТ компании у нас през 2023 г.

Повечето нови ИТ фирми на нашия пазар за чуждестранни
(снимка: CC0 Public Domain)

През изминалата година новите ИТ компании у нас наброяват едва 25, което е над 50% спад в стартирането на технологичен бизнес в страната ни в сравнение с предходната година, по данни на специализирания Job Board за технологични обяви за работа, който е част от DEV.BG.

Данните обхващат компаниите, които са отворили офис в България през 2023 г. и имат кариерен профил в платформата. За сравнение, броят на новооткритите ИТ фирми (български и чужди) у нас през 2022 г. е бил 56, през 2021 г. – 82, а през 2020 г. – 84.

Главната причина за спада в навлизането и създаването на нови играчи в областта на българската ИТ индустрия са световните кризисни процеси, сочи проучването. Най-голямата част от всички нови компании (52%) са със смесена дейност – продуктова, услуги, внедряване на софтуерни системи и ИТ консултиране едновременно.

36% са стриктно продуктови компании, 10% са изцяло в областта на услугите, а останалите са посочили само внедряване на софтуерни системи като основна дейност. В сравнение с предходната година, се запазва динамиката на превес на продуктовите компании над тези с друг вид дейност.

Докладът показва и съотношението между българските и чуждестранните компании, които стартират у нас през 2023 година. Оказва се, че 60% от новите фирми на нашия ИТ пазар са чуждестранни (с централен офис извън България), а останалите 40% – български.

Сред новодошлите у нас компании през миналата години са както световни гиганти с над 8000 служители, така и наскоро създаден английски стартъп, който цели да постигне качествена промяна в храненето на домашните любимци. Със своята дейност се отличава и румънски иновативен проект в AI Girlfriend технологиите.

Сред световните гиганти, навлезли у нас през миналата година, се нареждат компания, специализирана в софтуера за iGaming, първата софтуерна фирма за онлайн хазарт, която започва да работи с криптовалути, както и такава, предоставяща данни, обучения и сертификации за B2B и B2C клиенти в разнообразни индустрии.

Сред българските нови играчи се отличават дружество, създаващо софтуерни решения за авиацията, фондация за crowdfunding софтуер (SaaS) и организиране на благотворителни кампании, фирма-разработчик и консултант в областта на блокчейн и DLT, внедрител на специализиран софтуер за различни икономически сектори и други.

Очаквано се запазва тенденцията за концентрация на новооткритите офиси предимно в столицата и големите градове. Най-голям брой новооткрити локации има в София – 18, а в останалите големи ИТ дестинации броят на офисите е значително по-малък – в Пловдив са открити 2, във Варна – 3, а в Бургас – 1.

Най-многобройни сред новите ИТ компании у нас са микро фирмите с по-малко от десет ИТ служители (60%). Малките с между 10 и 30 технологични специалисти съставляват 32% от всички, а останалите 8% са големите играчи с над 70 ИТ служители.

Този вид разпределение е вече традиционно за българския технологичен пазар и в това отношение 2023 г. не се различава от предходните три години. Новонавлезлите през миналата година у нас ИТ компании имат разкрити общо 37 отворени позиции в Job Board.

Коментари по темата: „Спад на новите ИТ компании у нас през 2023 г.”

добавете коментар...

  1. Мишка mouse

    Ужасно място не само за бизнес, а става такова вече и за живеене. Някое баровско дете или джипси може да те затрие на пътя и след това да наглее във фейсбук.

  2. :)

    България е ужасно място за правене на бизнес и за инвестиции. И едва ли ще се промени скоро. Тея от които завсият решенията, не правят нищо по въпроса.

Коментар