Пазарната стойност на Microsoft достигна 3 трилиона долара

Вълнението на инвеститорите около изкуствения интелект изстреля Microsoft до компания с капитализация от 3 трилиона долара (снимка: Microsoft)

Microsoft достигна 3 трилиона долара пазарна капитализация за първи път в своята 48-годишна история. Това се случи, след поскъпване на акциите ѝ с 1,5% в търговията на NASDAQ в сряда.

Така Microsoft стана втората компания след Apple, достигнала границата от $3 трилиона пазарна стойност. Акциите ѝ растат бързо през последните месеци, тъй като компанията се възползва от вълнението на инвеститорите около изкуствения интелект.

Миналата година Microsoft обяви цените за своята услуга Copilot за Microsoft 365, на което инвеститорите отговориха със забележим скок в цените на акциите ѝ. В последните месеци компанията обявяваше нови функции и продукти, свързани с AI, почти всяка седмица.

В рамките на пет години цената на акциите на Microsoft се е увеличила от $107 на $404. Под ръководството на Сатя Надела компанията придоби няколко разработчици на изкуствен интелект и инвестира над 10 милиарда долара в OpenAI, създателя на ChatGPT.

Коментар