Офисът остава крепост на Internet Explorer

Бъдещето на Internet Explorer е сигурно, поне що се отнася до използването му в офиса. Над 80% от бизнес компютрите в момента работят с браузъра на Microsoft и няма изгледи скоро IE да бъде изместен, твърдят от компанията Devil Mountain Software, на която се позовава techword.com.

Хората, които прогнозират, че IE ще изчезне от офисния хоризонт, си нямат и понятие за вътрешната организация на предприятията и корпоративната бюрокрация, коментира Крейг Барт, технически директор на Devil Mountain Software.

Докато компаниите не се откажат от вътрешните си приложения, основани на IE, нищо няма да се промени. А от тези програми-динозаври, които използват неподдържани и недокументирани команди, е почти невъзможно да се избавиш, категоричен е Барт.

Devil Mountain Software следи диспетчера на задачите в Windows на десетки хиляди корпоративни РС чрез системата Exo.performance.network (Xpnet). На базата на тези данни компанията гради своята прогноза за вечния Internet Explorer.

На много от бизнес РС-тата обаче са налични по повече от един браузъри, т.е. налице е голямо припокриване. Почти на половината от обхванатите в мониторинга на Devil Mountain Software компютри се пуска и Firefox, а на 20% – Google Chrome.

Според данни на други изследователи, делът на IE намалява неотклонно от 95-те процента, които имаше към средата на 2004 година. В последните 18 седмици на миналата година, IE падна до 63%, сочи статистиката на Net Applications. В същото време системата Xpnet отчете колебание в дела на IE в диапазона 80–88%.

Коментар