Пробив на Panasonic при плазмените панели

Нови плазмени екрани на Panasonic се отличават с четворна светлинна ефективност и бележат огромен пробив в PDP технологиите. Панелите бяха показани миналата седмица на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас.

Всички модели плазмени телевизори с висока разделителна способност VIERA, които предстоят да излязат през 2010 година, ще използват новите панели, съобщи японската компания.

Панелите ще бъдат част и от най-големия плазмен екран на Panasonic, 152-инчовия Full HD 3D и телевизорите VIERA, които поддържат Skype видео разговори. Те също бяха показани на CES.

Екранът с четворна светлинна ефективност е разработен на базата на панелите NeoPDP (2008 г.) и NeoPDPeco (2009 г.) на Panasonic, които имат съответно двойно и тройно по-голяма ефективност от моделите, излезли през 2007 г. Новите панели могат да дадат същата яркост като тези от 2007, като използват само част от консумираната от тях електроенергия.

Революционният, според Panasonic, панел е резултат от сериозен напредък в много от съставните части на PDP: нови фосфорни материали, свръх високоскоростни и адаптивни технологии за обработка на сигнала, които намаляват потреблението на електроенергия, както и подобрения във всички аспекти на отразяващата способност на панела, вкл. разпръсване, отразяване и извличане на светлината.

Подобренията водят до създаване на 42-инчовия Full-HD екран, който консумира оскъдните 95 вата – по-малко от обичайното потребление на 100-ватова крушка.

Освен това, новият панел запазва ключовото предимство на PDP – контрастно съотношение от 5,000,000:15. Тъй като плазмените екрани са устройства със самостоятелно излъчване, те предлагат и други добре познати преимущества като широк зрителен ъгъл и пълна резолюция на движещи се картини.

Новата дисплейна технология на Panasonic ще позволи по-нататъшно усъвършенстване на качеството на изображението и енерго-спестяването при 2D телевизори с плосък-панел и ще трасира пътя на Full HD 3D системи за домашно кино и живи визуални комуникации чрез реалистични видео конферентни връзки.

Коментар