HP и Microsoft ще ускоряват “облачния” компютинг

Технологичните гиганти HP и Microsoft обявиха тригодишно споразумение на стойност $250 млн. долара, което се очаква да доведе до значително опростяване на технологичната среда за бизнесите от различен тип.

Компаниите планират да предоставят решения, които ще бъдат изградени на основата на модела „инфраструктура – към – приложение”. Ново поколение "облачен" компютинг ще намалява времето за внедряване на приложенията. В допълнение, ще бъде улеснен ИТ мениджмънтът и автоматизирани досега ръчно извършвани процеси с цел намаляване на разходите.

HP и Microsoft ще си сътрудничат в разработване на системи за дейта мениджмънт, конвергирани и предварително пакетирани приложения, както и в областта на виртуализацията и интегрирани мениджмънт приложения.

ИТ решенията, обещавани от двете компании, трябва да отговарят на променящите се бизнес нужди и да покрият сървър, сторидж, мрежа и приложения в една високо автоматизирана самоуправляваща се среда. Целта е също подобряване на работата на приложенията, надеждността и достъпността на някои от най-добрите бизнес апликации, вкл. Microsoft Exchange Server и Microsoft SQL Server, чрез създаване на оптимизирана машинна среда. Това се постига чрез системи, изградени „до ключ”, предварително интегрирани сървъри, сторидж, мрежа и пакети приложения.

Разширени операции чрез интегрирани, взаимно работещи инструменти за виртуализация и управление позволяват технологичните среди да бъдат автоматично поддържани, управлявани и самонастройвани. Потребителите използват единно унифицирано решение за управление и мониторинг на модела инфраструктура – към – приложение.

Общите решения са изградени въз основа на индустриални стандарти, за да могат да се използват досега съществуващите инвестиции в центровете за данни, управлявани в обща рамка. Този подход е създаден, за да даде възможност на клиента да интегрира частен или публичен „cloud computing”, в зависимост от нуждите на неговия бизнес.

HP и Microsoft ще си сътрудничат и върху платформата Windows Azure. Двете компании ще предлагат услуги, а Microsoft ще продължи да инвестира в хардуер на HP за Windows Azure инфраструктура.

Решенията са достъпни и в момента, като нови ще бъдат представяни през следващите три години.

“Това споразумение, което обхваща хардуер, софтуер и услуги, ще даде възможност на клиентите да оптимизират работата на системата с леснотата на натискане на едно копче, на възможно най-ниската цена,” заяви Стив Балмър, изпълнителен директор на Microsoft.

В условията на разширеното партньорство, HP и Microsoft ще увеличат над 10 пъти инвестициите си, за да създадaт нови възможности за 32 000 партньори на двете компании.

Коментар