Япония ще разреши работа на дроновете в 5G мрежи

Дроновете в Япония скоро ще могат да предават поточно видео по 5G мрежи
(снимка: CC0 Public Domain)

Японските власти принципно забраняват използването на 5G комуникации в авиацията, включително за безпилотни летателни апарати. Но отчитайки технологичния прогрес, регулаторите в страната решиха да премахнат по-късно тази година ограничението, като отворят възможност за поточно видео от дронове в 4K резолюция през 5G мрежи.

Използване на 5G мрежи в комбинация с дронове е много важно за държавните служби, тъй като им позволява да предават детайлни изображения в реално време при спасителни и издирвателни операции, според източници от администрацията, на които се позовава Nikkei Asian Review.

Японските острови са предразположени към природни бедствия, поради географското си местоположение, така че работата на дронове в 5G обхвата е необходимост, която регулаторите не могат да пренебрегват безкрайно.

Прелитането над инженерни инфраструктурни обекти с помощта на дронове, които поддържат видео предаване през 5G мрежи, ще позволи да се идентифицират най-малките структурни дефекти в сгради и конструкции. Това може да предотврати много по-големи поражения в резултат на износване на конструкциите или като последствие от земетресения.

Излъчването на спортни събития с висока разделителна способност е пример за друго приложение на технологията. Но преди да разреши използване на 5G мрежите в работата на безпилотни летателни апарати, японското правителство ще ограничи мощността на сигнала, предаван от тези апарати, и ще намали работния обхват на честотите, достъпни за тях.

Според YH Research, до 2025 г. пазарът на дронове с комуникационни функции през 5G мрежи ще нарасне до $697 млн., в сравнение със $120 млн. през 2022 г. В перспектива, до 2029 г. този пазар ще се увеличи повече от три пъти – до $2,23 млрд.

С развитието на въздушния товарен транспорт, използването на безпилотни летателни апарати в обхвата на 5G мрежите ще осигури по-висока надеждност на комуникациите и резерв за разширяване на подобни услуги, убедени са експертите.

Коментар