Българска фирма предлага AI-базирани ДНК анализи

ДНК анализите стават все по-популярни през последните години
(снимка: CC0 Public Domain)

Българската компания, пионер в областта на ДНК анализа, дава възможност на всеки да вникне в своето ДНК, да открие потенциални предразположености към заболявания и да вземе мерки, още преди те да са се проявили.

През последните години ДНК анализите стават все по-популярни и много хора ги правят не само при наличие на заболяване, а и с цел да подобрят ежедневието си. ДНК тестовете, които вече са достъпни на българския пазар от компанията EvaGene, се извършват с помощта на изкуствен интелект и дават множество отговори за живота и здравето на хората – от предразположеност към болести, през съвети за ежедневието като диети, до спортни режими и съвети за пълноценен сън.

EvaGene постига това чрез ключово партньорство с водещата в индустрията компания за генетични анализи SelfDecode. „Желанието на нашия екип е да направи иновативната технология за ДНК анализ достъпна за всеки българин, подобрявайки по този начин здравето и благосъстоянието на обществото като цяло”, сподели Галя Георгиева, основател на EvaGene.

ДНК анализите могат да подобрят ежедневието на всеки човек по няколко начина:

Превенция на болестите на старостта

Предразположението към болестите на старостта, е много зависимо от генетиката. Ако имате близки роднини, които са били болни от Алцхаймер или Паркинсон, например, най-добре е да изучите техния начин на живот, и да правите обратното. Най-правилното решение е да направите генетичен тест, с който да определите към какво конкретно сте предразположени, както и да получите препоръки как да живеете, за да намалите, доколкото е възможно, проявлението на някои от тези болести.

Прецизни хранителни планове вместо общи диети

ДНК анализите, които се фокусират върху индивидуалните генетични предразположения, позволяват на EvaGene да формулира персонализирани препоръки за хранене. По този начин може да се направи оптимизиране на хранителния режим в съответствие с уникалния метаболизъм на всеки човек.

Край на грешките във фитнеса

Чрез ДНК анализите любителите на спорта могат да открият упражнения, съобразени с техния генетичен състав. Като увеличат максимално ефективността на тренировките си, те могат да постигнат по-добри и устойчиви резултати.

Персонализирани препоръки за грижа за кожата

Благодарение на науката за ДНК, вече можем да се грижим за кожата си по начин, който е в най-добро съответствие с нашата уникална генетика. С новата технология всеки може да открие най-ефективните процедури за грижа за кожата, базирани на своите генетични предразположения.

Решения за по-добра мозъчна функция

ДНК анализите дават поглед върху функционирането на мозъка, предразположението на човек към пристрастявания, лошо настроение, депресия и други. Разбирайки себе си, хората, които работят професии, изискващи концентрация или креативност, могат да следват персонализираните препоръки в ДНК анализа и да подобрят своето професионално представяне.

Коментар