W10Privacy – този софтуер подобрява поверителността

W10Privacy ще ви помогне за поверителността, дори ако не сте технически специалист
(екранна снимка: W10Privacy)

Поверителността е важна за всеки и особено за потребителите на компютри и интернет, където дебнат безброй заплахи. Никой не обича да бъде проследявана неговата онлайн активност. Има приложения, които помагат на потребителите да останат сравнително защитени от наблюдение.

Едно от многото специализирани приложения, които се фокусират върху премахване на проследяващи елементи от компютъра, е W10Privacy. То ще ви помогне за поверителността, дори ако не сте технически специалист. Преди да правите каквито и да е настройки обаче, препоръчително е да създадете точка за възстановяване на системата, в случай, че възникне проблем.

Тази помощна програма идва с удобен и интуитивен графичен потребителски интерфейс. Всички нейни налични функции са спретнато организирани в раздели, всеки от които включва подходящо заглавие.

Освен това W10Privacy е преносимо решение, което означава, че не е необходимо да го инсталирате на вашия компютър, за да се възползвате от неговите функции – може да го пускате директно от флашка, например. Въпреки „десетката” в името си, приложението може да се използва и на компютри с Windows 8.1, както и на такива с Windows 11.

Можете да започнете да подобрявате вашата поверителност, като деактивирате подробностите за местоположението на компютъра си, изключите филтъра SmartScreen и попречите на програмите да използват рекламния идентификатор за потребителско изживяване в различни приложения.

Освен това, с инструментите на W10Privacy можете да предотвратите достъпа на други софтуерни помощни програми до записите в календара, вашите съобщения и информацията за акаунта (като име или снимка).

W10Privacy ще ви помогне също да деактивирате разпознаването на реч или опцията за показване на паролата, като същевременно предотвратява използването на камерата при заключен екран.

Когато става въпрос за блокиране на телеметрия и събиране на данни, можете да настроите това приложение да блокира IP адреси на известни телеметрични сървъри на Microsoft чрез файла Hosts или правилата на защитната стена.

В допълнение, можете да промените някои от опциите на браузъра Edge, който идва заедно с Windows, за да защитите поверителността си онлайн. Например, да деактивирате запазването на пароли или записи във формуляри, да блокирате бисквитки на трети страни или да попречите на филтъра SmartScreen да ви защитава срещу подозрителни изтегляния и уебсайтове.

W10Privacy  позволява още да преустановите стартирането на OneDrive при първоначално зареждане на системата, както и да го премахнeте от страничната лента на File Explorer. Ако решите да рестартирате компютъра си, може да предотвратите използването на OneDrive за съхранение на файлове.

В заключение, има много настройки, които можете да направите на вашия компютър с помощта на W10Privacy, но трябва да отделите време да ги проучите, преди да ги приложите, за да не повлияете на стабилността и производителността на Windows системата.

Даунлоуд: W10Privacy

Коментар