Невроимплант помогна на парализиран да се храни и пие самостоятелно 

Китайски пациент придоби ценни двигателни умения, благодарение на имплант 
(снимка: Handout / Tsinghua University)

Парализиран мъж вече се храни и пие напълно самостоятелно, благодарение на невроимплант. Разработката е дело на китайски учени, които уверяват, че тя е е по-безопасна от технологията Neuralink на Илон Мъск.

Учените от университета Цинхуа успяха да възстановят някои двигателни функции на парализиран пациент, използвайки невроимплант, наречен Neural Electronic Opportunity (NEO). Новината идва само няколко дни след като Neuralink на Илон Мъск обяви, че за първи път е имплантирала чип в мозъка на човек, който вече се възстановява от операцията.

Що се отнася до китайския пациент, той страда от парализа на всички крайници от 14 години след травма на гръбначния стълб в резултат на автомобилна катастрофа. Чипът му е поставен миналата есен и сега, след няколко месеца обучение, мъжът успя да вземе бутилка вода, разказа за експеримента SCMP.

Учените съобщиха, че пациентът вече може да яде и пие самостоятелно и в резултат на по-нататъшна рехабилитация и подобряване на алгоритмите на NEO той ще възстанови способността си да извършва много различни движения.

Китайският имплант е по-малко инвазивен и по-безопасен от технологията на Neuralink, твърдят разработчиците. Компактният чип, с размер на малка монета, не се имплантира директно в нервната тъкан на мозъка, а вместо това се поставя в епидуралното пространство между мозъка и черепа. 

Имплантът няма батерия: зарежда се дистанционно от безжична мрежа с малък обхват с помощта на високочестотна антена. Улавя нервни сигнали и ги изпраща безжично към външен приемник, прикрепен към скалпа. След това сигналите се обработват и предават на устройство за носене на ръкавици, с което човек може да вземе различни предмети.

За първи път китайски учени имплантират чип в човешкия мозък, преди това бяха проведени тестове върху животни. Системата NEO е разработвана в продължение на 10 години и миналата есен учените получиха разрешение от правителството да провеждат експерименти с хора. Предстоят още много изследвания, преди имплантът да бъде одобрен за широко използване.

Коментар