Охлаждат център за данни с вода от изоставени мини

Центърът за данни Data Center Ridge ще заема площ от повече от 160 хектара и ще получава до 1 GW „чиста” енергия (снимка: Energy Delta Lab)

Проект в Западна Вирджиния (САЩ) ще проучи ефективността на използването на руднична вода от изоставени мини за охлаждане на местни центрове за данни. По-специално, планът предвижда използване на 37,8 млн. м³ вода от бившата мина Булит близо до град Апалачия в окръг Уайз

Data Center Ridge, както се нарича проектът, очаква безвъзмездна помощ от 3 милиона долара по федералната Програма за икономическо съживяване на изоставени минни земи (AMLER), а Министерството на енергетиката на САЩ възнамерява да отпусне още 1,5 милиона долара, съобщи Datacenter Dynamics.

Проектът е включен в плана за реконструкция и благоустрояване на територията на въглищната мина (26,3 хиляди хектара), която беше затворена през 90-те години. Финансирането ще дойде от различни източници, включително Energy Delta Lab, организация с нестопанска цел, подкрепяна от местните власти, бизнеса и комуналните услуги.

Data Center Ridge ще заема площ от повече от 160 хектара и ще получава до 1 GW „чиста” енергия. Той е позициониран като най-устойчивият и енергийно ефективен кампус за център за данни в света.

Energy Delta Lab разработи HVAC система със затворен цикъл, която използва температури на подпочвените води под 12°C. Тя работи и по стандартен проект за център за данни с мощност от 36 MW и площ от 23 хил. м², включващ офис площи, телеком инфраструктура, електрическо и техническо оборудване, системи за сигурност.

За поддържане на  подобно съоръжение ще са необходими около 40 души. Предполага се, че такива типични центрове за данни ще представляват интерес за хиперскейлърите.

Кампусът Data Center Ridge е част от много по-голяма инициатива за енергиен план на Вирджиния на стойност 8,25 милиарда долара. Energy Delta Lab е създадена като част от тази инициатива. Организацията ще следва различни енергийни инициативи, включително такива, свързани с природен газ и водород, атомни електроцентрали, вятърна и слънчева енергия и съхранение на батерии.

Мината, например, е идентифицирана като потенциално място за център за данни, захранван от малки модулни реактори (SMR). Очаква се подобни проекти да помогнат за привличането на инвестиции за нови центрове за данни в региона.

Коментар