Патентите били валута за разговори между компании

Всяка година в света се регистрират огромен брой патенти. Повечето от тях обаче преследват "политически" цели, признават индустриални експерти.

Патентите не са инструмент за получаване на приходи, а валута, благодарение на която могат да се провеждат разговори с други компании, споделя Хорацио Гутиерес, експерт от Microsoft по защита на интелектуална собственост, пред Business Week.

Без патенти, компаниите ще останат незащитени, поради което те отделят особено внимание на тази дейност, допълва Гутиерес.

IBM, например, вече 17 години поред е лидер по брой патени, сочат данните на американското Бюро за регистрация на патенти и търговски марки (USPTO). През 2009-та компанията е придобила 4914 патента в САЩ, а предходната година броят на новорегистрираните патенти от Синия гигант е бил 4186.

Същевременно, IBM е публикувал през 2009 година информация със свободен достъп за близо 4000 незащитени изобретения. По този начин, чрез намаляване на броя на закритите технологии, би трябвало да се подобри качеството на патентите, да се ускорят иновациите и в крайна сметка да се способства ръстът на бизнеса.

На второ място по патенти за 2009 година е Samsung с 3611 регистрации. Корейският гигант е следван от Microsoft, която е регистрирала 2906 патента за миналата година. В първата десeтка влизат още Canon, Panasonic, Toshiba, Sony, Intel, Seiko Epson и HP.

Коментар