Прогноза: Биткойн ще поскъпне до $170 000 през 2025

Водещ финансист очаква рязко поскъпване на биткойн в близките 1-2 години 
(снимка: CC0 Public Domain)

Големият инвеститор и уважаван финансист Антъни Скарамучи, основател на хедж фонда Skybridge Capital, прогнозира рязко поскъпване на биткойн след халвинга през април 2024 г. Според него, цената на биткойн ще достигне 170 хиляди долара за брой.

Халвирането е планирано намаляване на броя на новоиздадените биткойни (BTC), създавани и разпространявани между копачи, които проверяват и потвърждават транзакциите в мрежата. То е вградено в кода за програмиране на биткойн, така че общият брой монети в мрежата никога да не надвишава 21 милиона единици.

Разполовяването настъпва след формиране на 210 хиляди блока. През април 2024 г. ще се случи четвъртото планирано намаление: за всеки блок копачите вече ще получават 3125 BTC. Това ще намали годишната инфлация на биткойн от 1,7% на 0,8%.

След всеки халвинг традиционно има увеличение на търсенето и стойността на криптовалутата. Скарамучи очаква същото да се случи и сега.

„Погледнете назад към миналите цикли на преполовяване на биткойн”, каза Скарамучи в подкаста на Скот Мелкър. Според него, ако в деня, в който биткойнът се разполови, умножим текущата му стойност по четири след 18 месеца, ще се изненадаме колко може да струва основната криптовалута.

„Предполагам $35 000 за биткойн при преполовяването и това все още е консервативна оценка… Да кажем, че всъщност струва $50 000 през април; тогава следващият етап ще бъде $200 000. А при $60 хиляди – $240 хиляди”, обобщава финансистът.

В крайна сметка Скарамучи вярва, че биткойн може да достигне приблизително половината от световната пазарна капитализация на златото. Това ще означава, че цената на всяка единица криптовалута ще бъде около $400 хиляди.

На фона на по-ранни негативни прогнози относно бъдещето на биткойн, мнението на един успешен финансист изглежда тежко и значимо в смисъл, че може дори да играе определена роля в обществените нагласи за тази криптовалута и да повиши интереса и доверието към нея. Това неминуемо ще се отрази и на нейната стойност, която зависи в голяма степен от „консенсуса на доверието”.

По-рано Антъни Скарамучи обяви, че е първият инвеститор от т.нар. “трета страна” в спот биткойн – борсово търгувани фондове (Bitcoin-ETF), които бяха стартирани от BlackRock. Любопите факт е, че шефът на BlackRock Лари Финк първоначално беше много скептичен към това начинание, но по-късно промени мнението си на 180 градуса.

„Трябва да отдадете кредит на Лари, той наистина научи уроците си”, каза Скарамучи. Само много умен лидер може да заяви гордо, че биткойнът е загуба на време, а 24 месеца по-късно да каже: „Разбрах, че съм грешал, BlackRock трябва да бъде част от тенденцията”, коментира финансистът.

Коментари по темата: „Прогноза: Биткойн ще поскъпне до $170 000 през 2025”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Ако Щатите и Европа не спрат да печатат пари, всичко ще се вдига, не само Биткойн.

    Но иначе всички, които сме инвестирали в крипто, ще бъдем много доволни, ако цената на койните се вдигне. За пореден път ще кажа – няма нищо по-сладко парите ти да се удвояват, докато си лежиш на леглото и си правиш кефа 🙂

Коментар