Пивоварна „Шуменско” внедри иновативна пречиствателна станция за 8 млн. лв.

Пречиствателната станция на Пивоварна Шуменско осигурява биологично третиране на 100% от отпадъчните води (снимка: Елина Цанкова / предоставена от United Partners)

Пивоварна „Шуменско” вече оперира модерна и иновативна технология за пречистване на отпадъчните води от производството, съгласно най-високите националните и европейски стандарти в бранша, съобщиха от Карслберг България.

Пречиствателната станция работи чрез иновативен анаеробен ICX реактор за вътрешно пречистване на водите, като за пълното отстраняване на фосфати и твърди частици, водата преминава и през пясъчен филтър. Анаеробният реактор осигурява биологично третиране на 100% от отпадъчните води на пивоварната с капацитет от 800 м³ вода за денонощие.

Количеството отпадъчни води варира според нивата на производство, като средният годишен обем е над 217 хил. м³. Това допринася за устойчивост на бизнеса с грижа за ресурсите и околната среда, и представлява част от дългосрочния ангажимент на Карлсберг България да сведе до минимум потенциално замърсяване от производствения процес.

„Това е мащабен проект, който реализирахме поетапно за период от 4 години. Общата инвестиция възлиза на над 8 000 000 лв. Като част от нашата зелена стратегия, ние се стремим към постигане на нулев отпечатък от дейността ни до 2040 г. Осигуряването на 100% пречистване на отпадъчните води е само една от важните стъпки в тази посока”, коментира Методи Стоянов, директор „Производство” в Карлсберг България.

Пивоварна Шуменско е една от най-старите в България, разположена в красивата природна местност Кьошковете. Историята ѝ датира от 1882 г. „Инвестираме в дългосрочни решения, които ще ни помогнат да използваме природните ресурси по най-рационалния и отговорен начин”, сподели Георги Делчев, мениджър на Пивоварна „Шуменско”.

Коментар