Ясна е причината за проблема с Windows 10 компютрите

Стандартните приложения за Windows 10 ще започнат да работят отново на стари РС
(снимка: CC0 Public Domain)

Миналата седмица много потребители на остарели компютри с Windows 10 съобщиха за проблеми с някои от стандартните приложения, доставяни заедно с операционната система. Появиха се спекулации за грешки в актуализациите на Windows и дори за умишлени действия от страна на Microsoft, за да принуди потребителите да преминат към Windows 11. След известно мълчание, компанията внесе яснота по въпроса.

Microsoft откри корена на проблема със стартирането на стандартни Windows 10 приложения на по-стари компютри. Програмистите на компанията, очевидно случайно, са завишили хардуерните изисквания на системните библиотеки на Windows, в резултат на което собствениците на компютри с остарели процесори без поддръжка на набора от инструкции SSE4.2 загубиха възможност да използват познати инструменти като Калкулатор.

Компанията потвърди, че има проблем със стартирането на стандартни приложения, които идват с операционната система Windows 10, и обеща да пусне корекция, но не е ясно кога, отбелязва тематичният уебсайт Windows Latest.

Стандартни приложения отказват да работят

Миналия месец Microsoft автоматично актуализира редица основни приложения, включени в Windows 10, чрез Microsoft Store. След това познати приложения като „Калкулатор”, „Поща и календар”, „Снимки” и дори „Център за обратна връзка” (Feedback Hub), който позволява на потребителите да уведомяват разработчиците на Windows за проблеми в операционната система, загубиха своята функционалност.

Опитът за стартиране на едно от тези приложения води до критична грешка, чиято поява е придружена от неинформативното съобщение „Грешка във файловата система (-2147219196)” – то показва повреда във файловата система.

Проблемът засяга изключително собствениците на стар компютърен хардуер. По-специално от него се оплакват потребителите на компютри, базирани на процесори Intel Core 2 Duo и Core 2 Quad, които са произведени между 2006 и 2011 г.

Коренът на проблема

Всичките осем стандартни програми, които спряха да работят след януарската актуализация, са създадени с помощта на набор от библиотеки vclibs, което гарантира работата на така наречените универсални приложения (UWP) – готови за всяка платформа, базирана на Windows 10, включително версия на мобилна операционна система (Windows 10 Mobile) и системно издание за устройства за интернет на нещата (Windows 10 IoT).

С неотдавнашното пускане на актуализация тези библиотеки започнаха да изискват поддръжка на набор от процесорни инструкции, наречен SSE4.2. Процесорите от семейството Core 2 Duo са ограничени до поддръжка на SSE4.1, така че вече не са подходящи за стартиране на програми, които използват vclibs. Поради тази причина „Калкулатор“ и „Снимки“ моментално завършват работата си, почти веднага след стартиране на по-стари компютри.

Поддръжката на стандарта SSE4.2, който включва допълнителни инструкции за работа с текстови низове и ускоряване на анализирането на XML код, се появи за първи път в процесорите Core i7, базирани на микроархитектурата Nehalem, използвана от Intel от края на 2008 г.

Процесорите Core 2 Duo не са включени в списъка с хардуер, съвместим с Windows 10. Този факт обаче изобщо не пречи на много собственици на остарял хардуер да продължават да използват версия 10 на операционната система на Microsoft, поддръжката за която ще бъде прекратена през октомври 2025 г.

Конспирация или проста грешка?

Не е известно със сигурност дали програмистите на Microsoft умишлено са поставили по-строги хардуерни изисквания за работата на библиотеките vclibs в последната актуализация на Windows 10 или това е проява на невнимание от страна на инженерите на софтуерната корпорация от Редмънд.

Преди Microsoft да признае, че има проблем при стартиране на стандартни приложения на Windows 10, потребителите, които се сблъскаха с него, изложиха няколко теории за причината за възникването му. Един от тях, очевидно с нотка на теория на конспирацията, смята, че влошената производителност на операционната система на остарял хардуер може да бъде от полза както за самата Microsoft, така и за производителите на компютърни компоненти.

През август 2023 г. потребителите на Windows 10 и Windows 11, които инсталираха кумулативната актуализация KB5029351, се сблъскаха със син екран на смъртта (BSoD). Съобщението, което се появи на екрана, гласеше, че операционната система работи на поддържан процесор. Виновникът в тази история обаче се оказа не Microsoft, а тайванският производител на дънни платки MSI, който допусна грешка на ниво фърмуер на BIOS чипа.

Коментари по темата: „Ясна е причината за проблема с Windows 10 компютрите”

добавете коментар...

  1. Марто

    упси-дейзи

Коментар