Обединените комуникации на прага на същински бум

Както повечето сектори на икономиката, и пазарът на обединени комуникации през 2009 не беше добре, но бъдещето му изглежда добре.

Infonetics Research публикува прогноза, която сочи, че световните приходи от обединени комуникации ще отчетат спад от 4 процента за 2009 г., но ще се увеличат с над 100 процента през следващите 4 години, надхвърляйки 1 милиард долара до 2013 г.

Матиас Мачовински, главен анализатор на пазарите за системи за глас и данни в Infonetics Research, твърди, че очаква обединените комуникации да генерират приходи в размер около 501 милиона долара за изминалата 2009 г. За 2010 година обаче Мачовински прогнозира, че сегментът ще отбележи 15% растеж, което – както той самият отбелязва – е „агресивно“.

Мачовински посочва, че икономическото захладняване през 2009 е основният фактор за застиването на пазара на обединените комуникации. Но именно икономическата обстаовка ще е в основата на прогнозирания растеж през 2010 г., според анализатора.

Влияние върху развитието на пазара ще имат и някои големи сделки, които се случиха през 2009. В края на годината Avaya придоби Nortel за 900 милиона долара. Cisco пък придоби няколко големи и по-малки компании, декларирайки ясни намерения и амбиции за бъдещото си присъствие на пазара.

Коментар