Колко спечели Лиза Су от успеха на AMD

Лиза Су се нареди на 26-то място в списъка на американските жени-милиардериа
(снимка: AMD)

В продължение на много години AMD претендираше за около една десета от пазара за процесори, но откакто Лиза Су оглави компанията, нещата се промениха. AMD притисна Intel във всички сегменти на пазара, вкл. настолните РС, лаптопите и сървърите, което доведи и до сериозно поскъпване на акциите ѝ.

Благосъстоянието на Лиза Су е пряко зависимо от стойността на акциите на AMD, тъй като тя получава компенсации от тях. Според анализ на Forbes, личното ѝ богатство надхвърля 1,1 милиарда долара.

Лиза Су пое бизнеса на AMD като главен изпълнителен директор преди почти десет години в много плачевно състояние за компанията. До 2016 г. цената на акциите на AMD варираше между 2 и 4 долара. Миналата седмица AMD приключи борсовата търговия на $172,48 за акция, като удвои стойността на акциите си през предходните 12 месеца.

Според анализа на Forbes, Лиза Су притежава приблизително $700 млн. в акции на AMD, а от 2016 г. насам е продала ценни книжа за общо $400 млн. Сумата от $1,1 млрд. обаче е само груба оценка на нейното богатство, тъй като тя може да инвестира парите, които получава за работата си в AMD, с определена възвращаемост. Освен това Лиза Су е член на борда на директорите на Cisco, което може да ѝ носи допълнителен доход.

Същевременно конкурентът Nvidia демонстрира много по-впечатляваща динамика в цените на акциите си, а главният изпълнителен директор на компанията Дженсън Хуанг е концентрирал доста по-скъпи активи в ръцете си. През ноември миналата година богатството му беше оценено на 40 милиарда долара, но сега надхвърли 60 милиарда.

Историята на успеха на Лиза Су обаче е ценна с това, че тя успя да изведе компанията, която оглави преди около десет години, от кризата, и в този смисъл попадането ѝ на 26-то място в списъка на американските жени-милиардери, „започнали от нулата”, е значително лично постижение.

Коментар