AI ще промени смартфоните: Gemini вместо Google Assistant

Потребителите на смартфони ще получат ново изживяване с навлизане на AI ботовете
(снимка: CC0 Public Domain)

Ще се променят ли отново смартфоните безвъзвратно? Google пусна AI чатбота Gemini за Android, който се очаква да замени познатия Assistant. Може би Apple ще промени Siri по същия начин в iOS 18.

Наскоро Google преименува своя чатбот Bard на Gemini и сега компанията възнамерява да замени добрия стар помощник Google Assistant с нов, базиран на изкуствен интелект. Това обещава още по-вълнуващо мобилно изживяване за потребителите.

Приложението Gemini вече е достъпно в онлайн каталога Google Play, макар и засега само за потребителите в САЩ и на английски, но Google обещава да добави други езици и региони в близко бъдеще. Gemini се предлага и за iOS устройствата на Apple.

Подобно на Google Assistant, помощникът Gemini може да отговаря на различни въпроси, да задава таймер, да създава напомняния и т.н. Но Gemini като цяло прави много повече от Assistant. Например, ако му дадете разрешение за достъп до Gmail, той ще може да работи с данни от пощата, тоест да намира и обработва необходимата информация за важни събития, дейности, пътувания и т.н.

По някаква причина обаче Gemini все още няма същия достъп до календара, така че не може автоматично да създаде събитие с напомняне – свързано, например, с някои от пътуванията на потребителя.

Изминаха почти 10 години откакто Google Assistant значително промени начина на взаимодействие на хората със смартфоните. Същото важи и за Siri, Alexa и други гласови асистенти.

Новите приложения с изкуствен интелект като Gemini, ако бъдат тясно интегрирани в Android или iOS, могат отново значително да променят начина, по който потребителите взаимодействат с техните мобилни устройства.

Коментари по темата: „AI ще промени смартфоните: Gemini вместо Google Assistant”

добавете коментар...

  1. Българин

    Генеративните текстови алгоритми (няма как да се нарече изкуствен интелект) вече стават нещо напълно нормално. Единствения проблем с тях е ресурсите, които хабят, за да генерират смислен граматически (но не винаги истина) текст. И разбира се това кой накрая плаща сметката за десетките хиляди процесори, които правят това. Защото ресурс за такива изчислителни мощности имат големите облачни доставчици. И се получава така че парите в световен мащаб отиват от нас (ползвателите) към тях (няколкото големи корпорации).

Коментар