Ново устройство свързва модерен SSD към SCSI

„Джобът” SCSIFlash-Fast може да свърши работа на ентусиасти, както и за някои индустриални приложения (снимка: Solid State Disks Ltd.)

Ако все още ползвате интерфейса SCSI по някаква причина, едно ново устройство ще ви позволи да свържете към него съвременен SSD диск – на мястото на безвъзвратно остарял HDD, например. Наред с тово продуктът на компанията Solid State Disks Ltd (SSDL) поддържа CF карти и има Ethernet порт.

SCSI интерфейсът не е нещо, което обикновеният потребител ще срещне в цифровата си среда, освен ако не ползва много стар компютър.  Интерфейсът обаче е жив и за него излизат нови продукти на пазара. Компанията Solid State Disks Ltd (SSDL) дори пусна устройство, наречено SCSIFlash-Fast, което ще ви позволи да свържете всеки модерен SSD диск към SCSI.

Всъщност това понякога се нарича „джоб” за диск. В случая говорим за 3,5-инчовия форм-фактор. SCSIFlash-Fast има две модификации с различни типове SCSI конектори: 68-пинов и 80-пинов. В устройството могат да се инсталират само M.2 SSD или CF карти.

Скоростта за пренос на данни и в двата случая е ограничена до 80 MB/s. Като опция производителят предлага и собствен Ethernet порт. Цената не е обявена на сайта на компанията.

SSDL казва, че освен за ентусиастите, които по една или друга причина използват по-стари компютри с такъв интерфейс и SCSI твърди дискове, новият продукт може да бъде нужен в редица индустрии, вкл. космическата, отбранителната, медицинската, телекомуникационната и др., където все още се използват системи, разработени преди десетилетия.

Коментар