Хакерите удвоиха печалбите си от рансъмуер

Плащанията за откуп от жертвите на рансъмуер достигнаха рекордна стойност
(снимка: CC0 Public Domain)

Рекордни печалби пожънаха някои хакери през миналата 2023 година с помощта на рансъмуер атаки. Според актуални данни, сумата от тази престъпна дейност се е удвоила спрямо предходната година.

Рансъмуерът е донесъл рекордните 1,1 милиарда долара за хакерите през 2023 г., според проучване на Chainalysis. И това дори е скромна оценка на анализаторите, отбелязва 9to5Mac.

Обемът на плащанията от жертвите на рансъмуер почти се е удвоил, в сравнение с предходната година, поради увеличаване на атаките срещу компютри в различни сектори като болници, училища и правителствени агенции.  538 нови вида рансъмуер се появиха през 2023 година, сочи анализът.

Същевременно Chainalysis отбелязва, че тези оценки все още са консервативни, тъй като се основават на анализ на портфейли с криптовалута, използвани от хакерите за получаване на откупи. Реалните суми най-вероятно са много по-високи.

Нападателите също увеличават исканите суми за откупите при атаки срещу големи компании. Така например, през 2023 г. компютрите на Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) бяха заразени с рансъмуер, хакерите поискаха 100 милиона долара, за да премахнат ключа, но компанията отказа да плати откупа.

Коментар