Смарт-бинокъл разпознава хиляди птици и животни

Умният бинокъл AX Visio разпознава птици и животни по време на самото наблюдение (Снимка: Swarovski Optik)

Начинаещите любители на наблюдението на дивата природа могат да ровят в книгите и в интернет, за да се опитат да разпознаят някоя странна птица, която наблюдават с бинокъл, но сега тази задача е улеснена от смарт-бинокъл. Производителят на спортна оптика Swarovski Optik е вкарал „интелигентност“ в своите бинокли от висок клас, така че уредите сами назовават птици и животни – с натискането на един бутон.

Разработката е наречена AX Visio и производителят е определя като „водещ проект“, с който демонстрираме силата на съчетанието от смарт-технологии и качествена оптика. Инженерите обаче се надяват, че това е нещо повече от експеримент – може би по-скоро „началото на нова технологична ера“.

Рожба на пет години научноизследователска и развойна дейност, бинокълът AX Visio 10×32 съчетава „високопрецизна аналогова оптика“ с невронен процесор, захранващ система за разпознаване на обекти, както и вградена 13-мегапикселова камера.

За да сработи интелигентната функция, умният бинокъл е оборудван с няколко бутона, които позволяват наблюдаваният обект, гледан през ръчно фокусираната оптика, да се сравни с база данни с птици и животни. Така той може да помогне за идентифицирането на повече от 9000 птици и други диви животни – и резултатът се показва на екрана. Други настройки на вградената смарт-технология правят възможно да се активират камера, компас или функция за маркиране на обекти, така че бинокълът да може да бъде предаден в ръцете на приятел или колега, който след това да насочи устройството чрез стрелки към обекта, който представлява интерес.

Бинокълът работи с приложението Outdoor на компанията. Той се свързва през Bluetooth. В него изображения и/или видеоклипове могат да се съхраняват или споделят с приятели. Същевременно устройството се грижи за бъдещето чрез актуализации на системата и потенциално позволява на разработчиците на трети страни да измислят нови цифрови функции за системата.

Съчетанието от смарт-бинокъл и смартфон-приложение за изучаване на дивия живот отваря нова ера в света на оптиката (Снимка: Swarovski Optik)

Известният австралийски дизайнер Марк Нюсън е отговорен за цялостния външен вид, с приоритетен фокус върху „модерен външен вид и интуитивно управление на интелигентния бинокъл, съчетано с ергономичен дизайн, който се усеща удобен за държане“.

Умният бинокъл бе показан за първи път по време на изложението CES. Устройството обаче е доста скъпо и надали ще е по джоба на обикновените любители на общуването с дивата природа.

Коментар