Изграждат подземни центрове за данни в Израел

Двата подземни центъра за данни на MedOne ще погълнат инвестиция от 270 млн. долара
(снимка: MedOne)

Израелската компания MedOne ще изгради два нови центъра за данни в страната, които ще бъдат разположени извън Тел Авив. Интересен факт е, че това ще бъдат подземни съоръжения. Инвестицията се оценява на около 270 милиона долара.

Като част от новия проект MedOne изгражда кампус в Кфар Йона, градско селище на 11 км източно от Нетания, съобщи Datacenter Dynamics. Планът включва създаване на два центъра за данни на три подземни етажа с площ от около 30 хиляди м². Първият обект ще отвори врати през 2026 г., а вторият трябва да бъде въведен в експлоатация през 2027 г.

MedOne вече разполага с четири подземни съоръжения в Тел Авив, Петах Тиква и Тират ХаКармел с обща площ приблизително 25 хиляди м². Според информация от уебсайта на компанията, MedOne изгражда седем допълнителни центъра за данни в цял Израел с обща площ повече от 85 хиляди м² и капацитет от 90 MW.

Основана през 1997 г., MedOne предлага колокация, облачни услуги и др. Преди две години 49% от фирмата бяха продадени на американската частна инвестиционна компания Berkshire Partners. Инвеститор в MedOne е също van Rooyen Group, инвестиционна група, ръководена от бившия главен изпълнителен директор на Cologix и настоящ ръководител на Tract – Грант ван Ройен.

Подземните центрове за данни са широко разпространени в Израел: такива съоръжения гарантират сигурност и непрекъснатост на работата. Наскоро американската корпорация Oracle обяви планове за изграждане на втори защитен център за данни дълбоко под земята в Израел.

В допълнение, водещи облачни доставчици имат инфраструктура в Израел. Google откри център за данни в Тел Авив в края на 2022 г. А през 2023 г. Amazon Web Services (AWS) и Microsoft Azure също пуснаха свои центрове за данни в страната.

Коментар