Microsoft въвежда ограничение за Windows 11 24H2

Потребителите на по-стари РС ще имат проблеми с актуализацията на Windows 11
(снимка: CC0 Public Domain)

Наскоро Microsoft потвърди, че подготвя голяма функционална актуализация на Windows 11 под номер 24H2. Очаква се компанията да започне да я разпространява по-късно тази година, но с едно ограничение.

Изглежда, че Microsoft иска да блокира възможността за инсталиране на Windows 11 24H2 на компютри с по-стари процесори, съобщи тематичният уебпортал Neowin. В случая не става въпрос за ограничение, което Windows 11 формално има от самото начало. По-точно Microsoft ще въведе изискване за поддръжка на инструкцията POPCNT.

Тази инструкция се поддържа от доста стари процесори, много от които официално не са подходящи за инсталиране на Windows 11 изобщо. Но липсата на поддръжка на POPCNT вероятно ще бъде по-голяма пречка за инсталиране на актуализацията на още по-стари компютри.

Например, процесорите Intel Core 2 Duo не поддържат инструкцията. Intel добави такава поддръжка към първото поколение процесори Core i, а AMD я осигури за процесорите, базирани на архитектурата Barcelona.

Най-вероятно ентусиастите ще намерят начин да заобиколят забраната, но за обикновените потребители това ще бъде допълнителна пречка в опитите им да обновят своята операционна система с предстоящата актуализация 24H2.

Коментар