Стотици сателити Starlink ще изгорят в атмосферата

Малка група сателити Starlink имат проблем и ще бъдат деорбитирани
(снимка: SpaceX)

Космическата компания SpaceX обяви, че ще премахне от орбита 100 сателита Starlink от първо поколение, поради потенциален дефект, който в даден момент може да доведе до пълния им отказ.

Въпреки че сателитите продължават да функционират, компанията е решила да ги деорбитира, поради риск от загуба на по-нататъшен контрол над тях в случай на пълна повреда на оборудването, съобщи PCMag. От SpaceX не уточняват за какъв дефект става въпрос.

„Екипът на Starlink е идентифицирал общ проблем в тази малка група сателити, който може да увеличи вероятността от повреда в бъдеще”, гласи официалното съобщение.

SpaceX твърди, че загубата на 100 сателита няма да повлияе на качеството на услугата за клиентите на Starlink, тъй като мрежата като цяло има повече от 5400 функциониращи спътника.

Освен това дезактивирането на спътниците не представлява заплаха за населението, тъй като те ще изгорят в плътни слоеве на атмосферата по време на спускането.

„Сателитите Starlink, поради своята конструкция, могат да бъдат изведени от експлоатация [безопасно], което означава, че рискът за хората на земята, във въздуха или в морето от спътник, излизащ от орбита, е практически нулев, тъй като сателитите изгарят по време на повторно влизане в атмосферата”, пояснява SpaceX.

Компанията заяви също, че мрежата Starlink е проектирана да бъде безрискова в космоса. Всички сателити са оборудвани със система за „автономно избягване на сблъсък”, както и с йонни двигатели, което им позволява да маневрират в околоземната орбита.

Според изчисленията, след около пет години работа сателитът Starlink ще напусне орбитата и ще изгори в атмосферата, дори ако загуби способността си да извършва маневри.

Коментари по темата: „Стотици сателити Starlink ще изгорят в атмосферата”

добавете коментар...

  1. Пешо

    Това е безопасно, еко и грийн.
    Кравите дето пасат и пърдят са вредни!

Коментар