На вълната на AI: Nvidia се устреми към $2 трилиона

От началото на 2024 г. акциите на Nvidia поскъпнаха с почти 50%
(снимка: Nvidia)

Водена от нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia надхвърли пазарната капитализация от 1 трилион долара през 2023 г. Но американският разработчик на графични процесори и системи на чип (SoC) скоро може да покори следващия крайъгълен камък – 2 трилиона долара.

В сряда, 14 февруари, акциите на Nvidia поскъпнаха с 2,5%. В резултат на това до края на търговията пазарната капитализация на компанията достигна приблизително $1,83 трилиона, с което Nvidia изпревари Alphabet ($1,82 трилиона), съобщи Блумбърг.

Ден по-рано американският производител на чипове изпревари и гиганта в онлайн търговията Amazon. Така Nvidia стана четвъртата най-скъпа компания в света. Вероятно следващият „жертва” на ИТ гиганта ще бъде саудитската петролна компания Saudi Aramco, която има пазарна капитализация от приблизително 2 трилиона долара.

Бързото подобряване на пазарната позиция на Nvidia е впечатляващо. От началото на 2024 г. акциите ѝ поскъпнаха с почти 50%, добавяйки около 602 милиарда долара към капитализацията на компанията. Ръстът се подхранва от продължаващото търсене на чипове на Nvidia, които се използват в големи центрове за данни за извършване на сложни изчислителни операции за нуждите на AI приложения.

Изследователската компания Gartner очаква десетократно увеличение на доставките на персонални компютри и смартфони с изкуствен интелект. Ако през 2023 г. около 29 милиона такива устройства са навлезли на световния пазар, то през 2024 г. броят им ще достигне 295 милиона, прогнозират експерти.

Акциите на други технологични компании също показват добро представяне, но спрямо Nvidia резултатите им изглеждат бледи. Графика с колебанията на цените, предоставена от Блумбърг, показва, че ценните книжа на Amazon, Microsoft и Alphabet са поскъпнали с около 10% от началото на годината, докато Apple отбелязва спад.

Много технологични гиганти вече отчетоха тримесечните си резултати, докато Nvidia ще публикува финансовия си отчет на 21 февруари. Анализаторите на Уолстрийт имат оптимистични очаквания, което означава, че това може да бъде последвано от нов ръст на котировките на Nvidia.

Въпреки шума около технологиите за изкуствен интелект, малцина играчи са постигнали значителен ръст на приходите и Nvidia е една от тези компании. През февруари най-малко пет брокерски фирми коригираха нагоре своите цели за акциите на производителя на чипове. Освен това през последните 12 месеца пазарните експерти повишиха оценките си за приходите на Nvidia за 2024 г. средно с над 100%.

Коментар