3-нм AMD процесори влизат скоро в производство

Лиза Су вече обяви, че новите процесори, базирани на архитектурата Zen 5, ще излязат на пазара тази година (снимка: AMD)

Масовото производство на AMD процесори по 3-нанометров технологичен процес се очаква да започне през третото тримесечие на годината в заводите на тайванската TSMC. Има обаче някои неясноти.

AMD вече официално обяви, че процесорите, базирани на архитектура Zen 5, ще излязат на пазара тази година. Според публикация на WCCFTech, серийното производство на такива чипове ще започне през третото тримесечие.

Процесорите, базирани на Zen 5, ще се произвеждат с помощта на 3-нм технология в заводите на TSMC, което предполага още един скок в енергийната ефективност на чиповете.

Според предварителните информации, 3-нанометровата технология ще се използва само за ядра Zen 5C, докато обикновените Zen 5 ще се произвеждат по 4-нм процес. Но предвид настоящите продукти на AMD, това изглежда странно, тъй като мобилните APU Ryzen 8000 с монолитен кристал вече съдържат и двата типа ядра.

Съдейки по предишните поколения чипове на AMD, настолните процесори, които сега все по-често се наричат ​​Ryzen 9000, трябва да бъдат първите, които ще излязат на пазара, докато новите процесори за мобилни устройства и сървъри ще се появят в началото на 2025 г.

Коментар