КЗК разреши на Спектър Нет да купи Орбител

Комисията за защита на конкуренцията разреши на Спектър Нет да придобие Орбител и да стане едноличен собственик на дружеството. Комисията постанови незабавно изпълнение на решението.

Предвид факта, че пазара на фиксирана телефония и достъп до интернет се доминира основно от „Виваком”, то настоящото придобиване би следвало да доведе до засилване на конкуренцията на пазара на телекомуникационни услуги. Раздвижването на двата пазара ще доведе и до облагодетелстване на крайния потребител, предоставяйки му възможност за получаване на по-разнообразни и висококачествени услуги на по-добри цени.

Към момента не са постъпили в Комисията отрицателни становища от заинтересовани страни относно отражението на сделката върху конкуренцията на съответния пазар.

Комисията счита, че планираната сделка няма да окаже негативно влияние на пазара на телекомуникационни услуги, нито ще доведе до установяване или засилване на господстващо положение на него, поради което следва да бъде безусловно разрешена според ЗЗК.

Коментар