Apple не препоръчва сушене на iPhone с ориз

Сушенето на мокър iPhone не трябва да се прави с орис, нагряване и сгъстен въздух
(снимка: CC0 Public Domain)

Ако някога ви се е случвало смартфонът ви да се намокри, вероятно сте чули съвета да го изключете и поставите в ориз, за да изсъхне. Но според Apple, това общоприето решение всъщност е опасно и може да повреди вашия iPhone.

Статия в сайта за поддръжка на компанията гласи, че фините оризови частици могат да повредят вътрешното съдържание на iPhone. Друга страница на сайта, публикувана по-рано тази година, препоръчва вместо това да оставите телефона да изсъхне сам.

Функцията за „предупреждение за откриване на течност” на iPhone, която може да се появи на телефони, започващи с iPhone XS и XR, ви позволява незабавно да идентифицирате проблема. Ако това се случи, ще се появи предупреждение, че е открита течност и устройството няма да се зарежда.

Основната цел на това предупреждение е да уведоми потребителите, че не могат да зареждат устройството си и да се опитат да го предпазят от повреда. Зареждането на мокро устройство може да повреди конектора или кабела, потенциално причинявайки проблеми както за iPhone, така и за всеки аксесоар, свързан към смартфона.

Вместо това Apple съветва потребителите да изключат своя мокър iPhone и да извадят другия край на всеки кабел. Смартфонът не трябва да се включва отново, докато всичко не изсъхне, въпреки че Apple предоставя опция за отмяна на това заключване при спешни случаи.

Освен с ориз собствениците на мокри телефони не трябва да сушат устройството с помощта на външен източник на топлина или сгъстен въздух. Също така Apple съветва потребителите да не поставят външни предмети в конектора за източване на водата. Вместо това смартфонът може да се плъзне по ръката, за да изтече излишната течност.

След това iPhone трябва да се постави на сухо място със слаб въздушен поток поне 30 минути, докато Apple ви подкани да опитате отново да заредите телефона си. Ако предупреждението се появи отново, смартфонът може все още да е влажен и трябва да се остави да изсъхне още малко.

Apple отбелязва, че предупреждение за мокро устройство понякога може да се появи на смартфони, които всъщност не са мокри. Ако това се случи, вашият телефон или аксесоар може да се повреди и Apple препоръчва да се свържете с техническата поддръжка.

Коментар