Топ най-добри практики за сигурност на уеб приложенията, които трябва да знаете

Сигурността на уеб приложенията е важна за бизнеса, поради изискванията за съответствие и доверието на потребителите (снимка: CC0 Public Domain)

Уеб приложенията са от ключово значение за възможностите на компаниите да предоставят цифрови услуги на нарастващ брой интернет потребители. Зачестилите кибератаки обаче изостриха необходимостта от стабилни и сигурни уеб приложения. Подсигуряването на чувствителната информация и блокирането на нежелан достъп до данните е от съществено значение за бизнеса.

Скорошни проучвания на Verizon показват, че 26% от всички пробиви се дължат на атаки към уеб приложения. Това обяснява защо компаниите трябва да имат предвид сигурността на уеб приложенията. Предприятията с множество уеб приложения и големи масиви от данни се нуждаят от разширени мерки за сигурност. В тази публикация ще представим най-добрите практики за сигурност на уеб приложенията и защита на данните.

Какво представлява сигурността на уеб приложенията?

Сигурността на уеб приложенията представлява защита на тези приложения от кибератаки чрез ефективен дизайн, разработка и инженерни мерки за сигурност. Сигурността на приложенията за уебсайтове е процес или метод за защита от кибератаки на уебсайтове, софтуер, уеб сървъри и уеб услуги като API. Това включва прилагане на контрол на достъпа до данни, който гарантира, че само предвиденият получател или тези, които имат разрешение, могат да достъпват информацията или данните.

Освен контрол на достъпа до данни, можете също да използвате мерки за защита като криптиране, сигурни практики за кодиране и механизми за удостоверяване. Нека научим за най-добрите практики за лесна и ефективна защита на уеб приложения.

Най-добри практики за сигурност на уеб приложенията, които можете да следвате

Сигурността на уеб приложенията изисква непрекъснат мониторинг и внедряване на механизми за криптиране и удостоверяване.

  1. Сигурни практики за кодиране

Сигурното кодиране е от решаващо значение за безопасността в мрежата. Разработчиците трябва да кодират сигурно, за да избегнат уязвимости и недостатъци, които хакерите могат да използват. Ето някои сигурни практики:

  • Избягвайте „твърдото кодиране” (hard-coded) на пароли и идентификационни данни. Съхранявайте сигурно чувствителна информация като пароли и идентификационни данни.
  • Използвайте криптографски библиотеки и функции. Внедрете сигурни алгоритми за криптиране, за да защитите чувствителните данни.
  • Провеждайте редовни прегледи на кода, за да идентифицирате и коригирате потенциални проблеми със сигурността.
  1. Редовни актуализации и корекции

Уеб приложенията могат да бъдат хакнати чрез използване на слабите места в техния код. За да ги коригират, разработчиците на софтуер предлагат актуализации и корекции за сигурност. Така че, за да гарантирате сигурността на уеб приложението, актуализирайте го редовно.

Трябва да се уверите, че компонентите на вашето уеб приложение като сървъри, операционни системи, бази данни и API имат корекции за сигурност, актуализирани до най-новите версии.

  1. Използвайте SSL/TLS сертификати

Сертификатите Secure Socket Layer (SSL) и Transport Layer Security (TLS) осигуряват сигурност за уеб приложения чрез криптиране. Те подсигуряват комуникацията между сървъра и браузъра, което означава, че обменяните данни са защитени от кибератаки.

Можете да получите евтин SSL сертификат от водещи сертифициращи организации (CA), като изпратите заявка за подписване на сертификат (CSR). След като изпратите CSR, CA ще провери данните и ще издаде SSL сертификат, който можете да инсталирате, за да защитите вашите уеб приложения.

  1. Използвайте напреднали механизми за удостоверяване

Проверката на самоличността на потребителя е от решаващо значение за избягване на неоторизиран достъп до данни. Използването на методи като проверка на имейл и парола беше традиционен подход, който стана податлив на атаки. Внедряването на механизми за удостоверяване като двуфакторно или многофакторно удостоверяване (MFA) може да ви помогне да защитите достъпа до данните.

MFA добавя ниво на сигурност към съществуващия механизъм за удостоверяване на имейл и парола за по-добра защита на данните. Технологични гиганти като Google, Meta и Amazon използват двуфакторно удостоверяване за сигурност на уеб приложенията.

И така, как работи 2FA?

Заедно с вашата парола и имейл ID, има допълнителна парола-фраза или парола-код (passphrase или passcode), изпратена до вашето смарт устройство. Тази парола действа като допълнителен слой за удостоверяване, като гарантира, че достъпът до данните е защитен.

  1. Внедрете защитна стена за уеб приложения (WAF)

Мислете за защитната стена за уеб приложения като бодигард. Той защитава уеб приложенията срещу вредни атаки като SQL инжекции, XSS грешки и други уеб заплахи.

И така, как работи WAF?

WAF е като трафик-полицай за HTTP комуникации. Тази защита стои между сървъра и клиента, като блокира всякакви вредни заявки. WAF е бариера за защита на вашите бази данни от кибератаки. Тя има основно значение в защитата срещу цифрови заплахи.

  1. Управление на потребителските сесии

Сигурността на потребителската сесия е ключова за защитените уеб приложения. Отвличането и фиксирането на сесии може да доведе до кражба на потребителски данни. Отвличането на сесия се случва, когато нападател се сдобие с идентификатора на сесията на потребителя, което му позволява да контролира сесията.

Най-добрият начин за предотвратяване на отвличане на сесия е чрез използване на HTTPS протокол. Можете да закупите всеки SSL сертификат от водещи сертифициращи организации и да криптирате уеб приложението. Той ще защити сесията, като изпраща идентификаторите на сесии през HTTPS връзки.

  1. Следвайте принципа на най-малката привилегия

Най-малка привилегия означава да дадете на потребителите, системите и функциите само необходимия достъп. Прилагането на най-малко привилегии е процес, при който вие определяте кой може да има достъп до чувствителна информация във вашата организация.

След като дефинирате привилегии, следващата стъпка е да проследите съответствието с тези политики за сигурност. Осигуряването на ефективен мониторинг, проследяване и съответствие ще ви помогне да защитите уеб приложенията.

  1. Използвайте валидиране на въвеждането

Проверката на това, което потребителят въвежда в различни текстови полета във вашето уеб приложение, е известно като валидиране на въвеждането. Липсата на такава проверка може да доведе до използване на данните за кибератаки чрез злонамерени инжекции.

Злонамереният потребителски вход може да повреди кода на уеб приложението и да повлияе на неговите функционалности. За да сте сигурни, че имате задълбочено валидиране на въведените данни в уеб приложенията на вашата организация, трябва да следвате няколко стъпки:

  • Използвайте валидиране от страна на сървъра, за да осигурите защита срещу злонамерени данни.
  • Включете полета на формуляри, качвания на файлове, заглавки и бисквитки във вашите проверки за валидиране на въвеждането.
  • Дефинирайте правила за валидиране за всеки вход относно дължината, формата на данните и стойностите.
  • „Дезинфекцирайте” входовете от потребителите и ги кодирайте, за да защитите обратно изпратения изход
  1. Обработка на грешки и регистриране

Защитата на уеб приложенията изисква подходящо управление на регистрирането (logging) и обработката на грешки. Ако то не бъде направена правилно, нападателите могат да използват уязвимостите в приложението чрез тези грешки или изключения.

Ето няколко съвета за избягване на грешки при обработка и регистриране:

  • Използвайте централизиран механизъм за обработка на грешки в уеб приложенията.
  • Централизирайте всички регистрационни файлове в един източник за по-лесен анализ.
  • Никога не регистрирайте чувствителна информация като пароли или идентификационни данни.
  • Добавете контекст на грешка към данните за по-добър анализ на сигурността.
  • Използвайте асинхронно регистриране на грешки, за да сте сигурни, че няма грешки при обработката на заявки.
  1. Сигурно качване на файлове

Качването на файлове понякога може да представлява заплаха за сигурността, ако не се направи правилно. Нападателите могат да качат опасни файлове, които да повредят защитата на цялото приложение. Уверете се, че използвате безопасни системи за качване на файлове за по-добра сигурност на поверителната информация.

Заключение

Сигурността на уеб приложенията е важна за предприятията, поради изискванията за съответствие и проблемите с доверието на потребителите. Ако вашата марка не може да защити данните, потребителите няма да ѝ се доверят, за да правят покупки, което води до намалени продажби. Друго значително въздействие са проблемите със съответствието.

Предприятията трябва да спазват стандарти за поверителността на данните като GDPR и PCI DSS. Така че, ако не планирате как да защитите уеб приложенията, това може да доведе до изтичане на данни и регулаторно несъответствие.

Нарушената сигурност на приложенията и данните може да повлияе на имиджа на вашата марка, да увеличи разходите за възстановяване на данни и да влоши възвръщаемостта на инвестициите. Използвайки най-добрите практики, представени по-горе, можете да повишите сигурността на уеб приложенията си, като гарантирате по-добро съответствие и по-висока възвръщаемост на инвестициите.

Коментар