Nvidia поскъпна с $250 милиарда за един ден

Състоянието на Дженсън Хуанг възлиза на повече от 68 милиарда долара
(снимка: Nvidia)

Акциите на Nvidia поскъпнаха рязко след публикуване на финансовия отчет на компанията за миналата година. Производителят на графични ускорители отчете най-голямата еднодневна печалба за всички времена в историята на Уолстрийт.

Пазарната капитализация на Nvidia добави 250 милиарда долара за един ден, надхвърляйки 1,9 трилиона долара. На фона на силните тримесечни и годишни отчети, акциите на компанията поскъпнаха с 15% до $774,18 за брой, предаде Tom’s Hardware.

Растежът на Nvidia се движи от силното търсене на графични процесори, като най-големите високотехнологични компании в света (включително Microsoft и Google) бързат да разширят изчислителните си възможности за обучението на изкуствен интелект. В момента Nvidia контролира приблизително 80% от пазара на AI GPU.

С нарастване на капитализацията на Nvidia нейният лидер също става по-богат. През деня състоянието на Дженсън Хуанг се увеличи с 8,5 милиарда долара до 68,1 милиарда долара. И това му позволи да заеме 21-во място в класацията на най-богатите хора на планетата, според Bloomberg Billionaires Index.

Коментар