Абориген издейства цензура на пародиен сайт

Цензура на сатиричен сайт, осмиващ аборигените, беше наложена в Австралия. Google се е съгласил да филтрира Encyclopedia Dramatica, която се явява пародия на Укипедия, съобщи smh.au.com.

От сайта се е оплакал австралиецът Стив Ходър-Уот, който потърсил в Google енциклопедична информация за аборигените (самият той е абориген). Ходър-Уот възприел информацията в Encyclopedia Dramatica за обидна и се опитал да я редактира, но акаунтът му бил блокиран.

Тъй като Encyclopedia Dramatica се базира в САЩ и не може да бъде закрита с решение на австралийския съд, Стив Ходър-Уот вложил усилия, така че по-малко негови сънародници да попадат на оскърбителния сайт.

В съда представителите на Google се съгласили, че сайтът съдържа расистки материали и трябва да бъде филтриран от търсачката, твърди адвокатът на Ходър-Уот. Encyclopedia Dramatica ще бъде включена в списъка от сайтове, изготвян от австралийското правителство, които подлежат на задължително филтриране от всички системи за търсене в интернет.

Администраторите на Encyclopedia Dramatica, от своя страна, публикуваха в сайта карикатура на Ходър-Уот, в която се намеква, че той не разбира значението на думата "сатира".

Коментар