Катастрофално внедряване на ERP фалира община

Неразчетеното внедряване на ERP система може да се окаже фатално за бюджета
(снимка: CC0 Public Domain)

Властите на най-голямата община в Европа, Бирмингам, обмислят да повишат данъците, да намалят уличното осветление и дори събирането на отпадъци, за да се възстановят от катастрофалното внедряване на ERP система.

Според публикация на The Register, управата на града планира да се откаже от ERP и HR системите на Oracle, след като опит за внедряването им е довел до технически повреди и бюджетът е нараснал от 20 милиона паунда на 131 милиона паунда, което на практика води града до фалит.

Говорейки пред одитната комисия, служители на общинския съвет казват, че все още не са решили дали да заменят съществуващата, силно модифицирана система Oracle с друга опция на същата компания или просто да намерят друг доставчик. Съветът смята, че е време да спре пилеенето на пари, предвид планираното намаляване на бюджета с £300 милиона.

Системата за финанси, човешки ресурси, доставки и доходи на служителите беше пусната на живо през април 2022 г. и вече причини много технически проблеми на общинската администрация, наред с бързото нарастване на разходите за поддръжката ѝ.

Според бюджетните документи, представени по-рано тази седмица, Съветът е отпуснал още £45 милиона за коригиране на минали грешки и недостатъци, които се очаква да бъдат изразходвани през следващите две години – всичко това в допълнение към £86 милиона вече разпределени.

По-рано се очакваше, че проектът, първоначално оценен на £20 милиона, в крайна сметка ще струва около £100 милиона. На последното заседание на одитния комитет обаче е заявено, че екипът, отговорен за оценките, не е в състояние да определи колко би струвало повторното внедряване на решенията на Oracle и колко време ще отнеме.

Служители на Съвета казват, че счетоводната система сега е „счупена” и е практически безполезна. Освен това консултантите печелят над £1000 на ден и не е ясно кога ще бъде въведена новата опция. С нарастване на бюджета за Oracle до общо £131 милиона, Съветът обяви, че ще повиши данъците с 21% през следващите две години с надеждата да намали бюджетния дефицит.

В опит да спестят пари властите възнамеряват да предприемат отчаяни мерки, включително намаляване на уличното осветление и дори събирането на отпадъци. Освен това има вероятност да бъдат съкратени до 600 души.

Коментар