Зарядни за стари лаптопи Toshiba са опасни

Някои потребители на стари лаптопи Toshiba се натъкнаха на проблем с прегряване на зарядните устройства (снимка: CC0 Public Domain)

Зарядните устройства за по-стари лаптопи Toshiba подлежат на изтегляне от пазара. Причината е сериозното им прегряване, което може да доведе до пожар или изгаряния, съобщи Tom’s Hardware.

Тази седмица Dynabook Americas (преди Toshiba) обяви кампания за спешно изтегляне на 15,5 милиона променливотокови адаптери за преносими компютри Toshiba, продадени в Съединените щати и Канада между април 2008 г. и април 2014 г.

Адаптерите трябва да се сменят, защото могат да прегреят, да се стопят и да се запалят, причинявайки изгаряния или пожари. Потребителите трябва да сменят адаптера, дори ако в момента работи нормално, тъй като устройството може да започне да прегрява по всяко време.

До момента Dynabook е получила 679 сигнала за прегряване или топене на захранващи адаптери за лаптопи Toshiba, като 43 случая са довели до леки изгаряния на потребителите на устройствата.

Компанията вече създаде удобен уеб-базиран инструмент, наречен AC Adapter Replacement Tool, който може да помогне на потребителите да намерят серийния номер на своя захранващ адаптер и да го въведат в полето, за да видят дали може да бъде заменен.

Освен това страницата за поддръжка на Dynabook съдържа пълен списък с модели адаптери, които са податливи на прегряване. Тъй като става въпрос за доста стари устройства, може да се предположи, че много лаптопи на Toshiba, които са работили с проблемни адаптери, вече са излезли от употреба.

Коментар