Направили сме „лъвски” скок в дигитализацията на здравеопазването

Дигитализацията в здравеопазването се оказа един от надпартийните приоритети, които в крайна сметка успяхме да реализираме в годините, заяви министър Александър Йоловски (снимка: Министерство на електронното управление)

Само за няколко години България направи „лъвски” скок в дигитализацията на здравеопазването и успя да навакса първоначалното изоставане. Вече сме над средноевропейското ниво в здравните досиета, според министъра на електронното управление Александър Йоловски.

Дигиталната трансформация в здравеопазването у нас върви с правилни темпове и много добри резултати, което се вижда и на международно ниво, заяви министър Йоловски при откриването на XI-ия национален Фарма форум.

„Резултатите на България по отношение на здравните досиета са над средното европейско ниво. Страната ни направи „лъвски” скок само за няколко години в сектора и успя да навакса първоначалното изоставане”, каза министърът.

„Очаквам още днес броят на електронните времеви печати в Националната здравноинформационна система (НЗИС) да достигне 1,5 млрд., регистрирани са 80 млн. прегледа, 45 млн. направления за прегледа, 45-47 млн. рецепти”, съобщи Йоловски.

Според него, това означава, че вече не стои въпросът дали системата работи, а как да я подобряваме, защото НЗИС не изчерпва електронното здравеопазване, а е основата на дигиталната трансформация.

„Имаме повод да сме горди с това, че дигитализацията в здравеопазването се оказа един от надпартийните приоритети, които в крайна сметка успяхме да реализираме в годините”, обобщи в заключение министърът.

Коментар