Паметта в смартфоните спря да расте, но не и цените

Android смартфоните изглежда нямат полза от 24 GB оперативна памет
(снимка: CC0 Public Domain)

Производителите на смартфони изглежда прекратиха бясната надпревара за инсталиране на все повече оперативна памет в устройствата. Новите Android флагмани идват с 8 до 16 GB RAM, която вече се доставя на актуализирани, по-високи цени.

Поради нарастващите цени на материалите и края на надпреварата за по-големи количества памет в смартфоните, сега е трудно да се намерят устройства с 24 GB RAM и 1 TB флаш памет. Най-често срещаните флагмански конфигурации са 16GB/512GB и 16GB/1TB.

По-рано се появиха информации, че големи производители на памет като Samsung и Micron планират да увеличат цените на DRAM модулите през първото тримесечие на 2024 година, като се очаква поскъпването да варира от 15% до 20%.

Производителите на памети вече са подписали нови споразумения за доставки с производителите на мобилни телефони, а цените на чиповете DRAM и NAND са се увеличили в сравнение с предишни доставки, отбелязва Digital Chat Station.

Индустриалните анализатори смятат, че увеличенията на цените на паметта във веригата за доставки са насочени главно към подобряване на рентабилността на производителите.

Повечето производители се връщат към 16 GB в своите флагмани, но някои водещи модели са оборудвани само с 8 GB RAM. Изглежда, че не са извлечени предимства от наличието на повече RAM от посочените обеми в Android смартфоните.

Коментари по темата: „Паметта в смартфоните спря да расте, но не и цените”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Развитието на смартфоните спря още 2017-2018 година. Оттогава насам не е измислено почти нищо, което да даде някакво съществено предимство на новите смартфони спрямо тези отпреди 6-7 години.

Коментар