12 души кандидатстват средно за една ИТ позиция

Търсенето на специалисти в ИТ сектора у нас отчита лек спад през януари
(снимка: CC0 Public Domain)

Интересът на кандидатите за работа към ИТ позиции нараства на фона на спад в търсенето, сочи статистика на специализирания Job Board за ИТ обяви DEV.BG за месец януари 2024 година.

Търсенето на специалисти в ИТ сектора у нас отчита лек спад през януари, спрямо същия месец на предходната година – от близо 3500 до 2300 обяви. В същото време интересът към позициите нараства двойно – от 13 153 през януари 2023 г. до 27 100 за първия месец на текущата година.

По-големият брой на кандидатурите обаче се дължи не на дефицит на работни места а на други причини. „Увеличи се броят на активно търсещите кандидати, които преди са разчитали само пасивно да получават предложения от приятели или специалисти по подбор. Освен това един човек кандидатства средно на повече обяви в сравнение с 2021-2022 година”, сподели Светослав Димов, главен изпълнителен директор на DEV.BG.

От компанията отчитат, че конкуренцията за едно работно място през последната година се е увеличила три пъти – ако през януари 2023 г. е имало средно четири изпратени CV-та за една обява, то през същия месец на 2024 г. броят им вече достига дванадесет.

През януари (под)категориите от обяви, които се радват на най-голям интерес от страна на търсещите работа, са Junior/intern позиции, JavaScript, Backend development, Frontend development, PM/BA. Най-голямо внимание са привлекли свободните позиции в София, където има и най-висока концентрация на ИТ работодатели, следвани от изцяло дистанционните възможности за работа, Варна, Пловдив, Русе и Бургас.

По отношение на технологиите, при Backend най-голям интерес и най-много кандидатури е имало за Java позиции, .NET и PHP. При Frontend технологиите през същия месец водещи по брой получени кандидатури са обявите за JavaScript и React. В категорията „PM/BA and more” най-привлекателни са били позициите за IT Project Management и IT Business Analyst. Расте интересът и към най-новите категории Product Ownership, Customer Support и Hardware & Engineering.

„Въпреки спада в броя отворени позиции, търсенето на ИТ специалисти с опит продължава да надвишава предлагането. Сега говорим за „нормализация” и „отрезвяване”, които ще доведат до разумен баланс между очакванията на работодателите и търсещите работа – нещо, което се случва след всеки болезнен икономически цикъл”, обобщи Светослав Димов.

Коментари по темата: „12 души кандидатстват средно за една ИТ позиция”

добавете коментар...

  1. Йордан

    През 2024 е по-елитно и по-добре платено да си строителен работник, отколкото програмист 🙂 Какъв обрат на събитията само 🙂

Коментар