MWC 2024: В какво ще мутират смартфоните

Смартфоните от близкото бъдеще няма да работят с мобилни приложения, за всичко ще се грижи изкуственият интелект (снимка: Deutsche Telekom)

Ще „мутират” ли смартфоните и в какво през следващите години? Германският оператор Дойче Телеком показа в Барселона футуристичен AI смартфон без никакви приложения. Засега само като концепция…

Преди седмица Дойче Телеком загатна за новата концепция, а сега, с откриваването на MWC 2024, я показа пред широката публика. По време на презентацията шефът на компанията увери, че след 10 години няма да има мобилни приложения, а цялата работа ще бъде поета от изкуствения интелект.

Идеята е, че потребителят иска от изкуственият интелект да направи нещо, а след това самият AI го прави, използвайки някои уебсайтове, платформи и услуги. Например, той поръчва такси, резервира маса в ресторант или купува билети за кино.

Дойче Телеком не демонстрира напълно всичко това, тъй като концепцията все още е с много ограничени възможности. Но по нея вече се работи усилено. Анализаторите припомнят, че в началото на годината беше показан смартфонът Rabbit R1 с подобна концепция.

Несъмнено изкуственият интелект в смартфоните ще играе много важна роля в обозримо бъдеще. Но за да спрат потребителите да използват приложения, най-малкото трябва да загубят интерес към социалните мрежи и други комуникационни платформи.

В по-общ план, на MWC 2024 водещите производители на смартфони поставиха силен акцент на изкуствения интелект. Samsung, например, обяви нова ера на мобилен изкуствен интелект, в която AI ще бъде интегриран във всички Galaxy устройства на компанията. Същото направи и брандът Honor, който става все по-популярен в световен мащаб.

Коментар