Нова Linux дистрибуция: Wubuntu изкопира Windows 11

Графичният интерфейс на Wubuntu е досущ като този на Windows 11
(екранна снимка: Wubuntu)

Ако искате да преминете към отворен код, но имате сантименти към Windows, един нов проект предлага изкушаваща алтернатива. Това е Linux дистрибуция с графичен интерфейс, който е неразличим от Windows 11. Системата „лети” на стари компютри и изпълнява Windows приложения.

Наскоро излезе Linux дистрибуцията Wubuntu, която копира едно към едно интерфейса на Windows 11 и може лесно да стартира Windows програми. Консумира минимум системни ресурси и се очертава като пълноценен заместител на оригиналната Windows 11 за собствениците на стари компютри.

Симбиоза на Windows и Linux

Новата Linux дистрибуция Wubuntu е свободно достъпна за сваляне в интернет. Предполага се, че това ще бъде най-лесната за научаване Linux система от потребители, които отдавна искат да изоставят Windows в полза на безплатния софтуер. Предимството на Wubuntu е, че нейният интерфейс е почти 100% идентичен с обвивката на системата Windows 11.

Wubuntu, както подсказва името ѝ, се базира на най-популярната Linux дистрибуция Ubuntu. Разработчиците са прехвърлили в Wubuntu всичко, което визуално отличава Windows 11 от другите операционни системи. Това включва цветовата палитра на интерфейса, тапета на работния десктоп и горещите клавиши, дори актуализираната лента на задачите с менюто „Старт” в средата.

Локалният файлов мениджър е копие на Explorer, а менюто с настройки е точно същото като това в Windows 11, позиционирано от Microsoft като заместител на класическия контролен панел.

Менюто с настройки – приликата с Windows 11 е на 100 процента
(екранна снимка: Wubuntu)

В какво Wubuntu е по-добра?

Wubuntu получава от Windows 11 не само външни прилики, но и възможност почти естествено да изпълнява Windows приложения, включително .exe и .msi файлове. Новата Linux дистрибуция може да работи и с помощни програми за Android.

В същото време отсъстват отрицателните характеристики на операционната система на Microsoft. Windows 11 е известна със своите завишени системни изисквания, а до края на 2024 г. те ще станат още по-строги, което значително ще усложни инсталирането ѝ на по-стари компютри. С Wubuntu подобни проблеми няма да възникнат – не е необходим ъпгрейд на хардуера, а единственото нещо, което трябва да закупите, е USB флашка с поне 8 GB.

За да стартирате Wubuntu, вашият компютър трябва да има поне 2 GB RAM (за предпочитане 4 GB), двуядрен процесор с честота 2 GHz и свободно дисково пространство от 25 GB. Разработчиците препоръчват SSD, но системата може да работи и на твърд диск. Wubuntu не изисква TPM защитен модул или друг доверен модул, за да се зареди на компютъра.

Дори центърът за известия е изкопиран едно към едно от Windows 11
(екранна снимка: Wubuntu)

Ако не харесвате Windows 11

Дистрибуцията Wubuntu с интерфейс на Windows 11 има обем около 5,1 GB и е достъпна за безплатно изтегляне и инсталиране. Но има и друга нейна версия, този път с графичната среда Cinnamon (която стана популярна благодарение на дистрибуцията Linux Mint).

Тази модификация на Wubuntu не е с интерфейса на Windows 11 – системата копира обвивката на Windows 10, запазвайки всички функции, включително стартиране на Win приложения. Такава ОС „тежи” точно 5 GB и консумира още по-малко системни ресурси.

Wubuntu с обвивка на Windows 10 се нуждае само от 1 GB, максимум 2 GB RAM. Не е необходим многоядрен процесор – 2 GHz едноядрен процесор ще бъде достатъчен. Заеманото дисково пространство е същото – 25 GB след чиста инсталация.

И двете дистрибуции могат да бъдат инсталирани или от флаш устройство, или от DVD, но ще ви е необходим двуслоен диск, тъй като обикновеният еднослоен диск побира само 4,5 GB.

Платена поддръжка

Wubuntu е налична за безплатно изтегляне, но с някои лишения. Сред нещата, които няма да получите, са автоматичните актуализации на приложенията и техническата поддръжка от разработчиците. За поддръжка на Wubuntu и други опции ще трябва да платите лицензна такса от $35.

Коментари по темата: „Нова Linux дистрибуция: Wubuntu изкопира Windows 11”

добавете коментар...

  1. Румен Георгиев

    Точно обратното е! Windows изкопираха Linux. Ама този който е писал статията явно никига не е боравил на Ubuntu

  2. Нищо ново

    От осем год има подобно нещо като наподобяваше предишните бози, Linuxfx се казва. Има и zorin, която може да превключваш между собствен изглед, на боза и мак.

Коментар