Конкурсът „Наградите на БАИТ” излъчи победителите за 2023 г.

Победителите в ежегодния конкурс „Наградите на БАИТ” за 2023 г.
(снимка: БАИТ)

На официална церемония снощи бяха отличени победителите в отделните категории на конкурса „Наградите на БАИТ” за 2023 г., който отличава компании, личности и институции за приноса им към развитието на ИКТ индустрията.  

Наградата за специален принос спечели проф. Силвия Илиева, директор на Института „Големи данни в полза на интелигентното общество” (GATE) към СУ „Св. Климент Охридски”. Това е първият център за върхови постижения в България, който работи за интегриране и разширяване на научните постижения и иновации в приоритетни области като големите данни и изкуствения интелект. GATE е избран за тестов център на НАТО по проекта DIANA, също така работи по много проекти, сред които „цифров двойник на града” и изграждане на Date Spaces в здравеопазването.

В категория Младежка награда, след оспорвана надпревара между 17 проекта, журито отличи Ангел Чолаков, ученик от СПГЕ „Джон Атанасов” (София), с проекта му „Дигитална достъпност”. Това е софтуерен продукт, чрез който незрящи лица могат да използват компютъра за изпълнение на основните компютърни функционалности по възможно най-лесен за тях начин, като се използват разбираеми гласови инструкции и гласово въвеждане на български език.

Асоциация „IT Стара Загора” със „Zara Tech Education: ИТ образование и технологични тенденции” печели в категория Образователна награда. Проектът утвърждава активното сътрудничество между водещи ИТ компании в Стара Загора и образователните институции –  професионални гимназии и Тракийски университет. Целта на асоциацията е да възстанови местната технологична индустрия и да позиционира региона като следващия технологичен център с висок потенциал в България.

Наградата в категория Журналистически принос получи Мария Иванова, Tech.OFFNews.bg за публикациите си относно технологични решения в различни сфери – медицината, образованието, космическата и анимационната индустрия, машинното обучение и изкуствения интелект, които показват ролята на страната ни и потенциала на българските ИТ технологии да допринесат за развитието на съответната област.

Наградата в категория Публична администрация беше присъдена на Община Чавдар. „Туристически портал на село Чавдар” представлява иновативно решение за привличане на туристи и представяне на разнообразието от интересни събития и локации за посещение в селото.

За най-добра Start Up компания в конкурса беше определена Релева АД с проекта Releva – високотехнологично решение за персонализация на уебсайта и всеки етап от потребителското преживяване в онлайн търговията. Клиентите на Релева включват стотици брандове от България и страни от Балканите.

В Успешен български ИКТ продукт/услуга отличието спечели AMPECO с едноименното софтуерно решение за управление на зарядни станции за електромобили. AMPECO работи с повече от 130 оператори на мрежи за зареждане на повече от 45 пазара. Платформата се използва на 6 континента, като чрез нея се управляват над 65 хиляди зарядни станции. Компанията е сред лидерите на пазара в ЕС и Обединеното кралство, като предстои разширяване на дейността на северноамериканския пазар.

В категорията Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика победител стана БГК АД с „Внедряване на цялостно IT решение в стартъп за модерна търговия Minimart”. В кратък срок е изградена инфраструктура за свързаност между всички магазини, настроена е ERP и POS система и надеждна интеграция между тях. Основното предизвикателство е постигането на максимално бърза експанзия, което е критичен фактор за успеха и достигане на устойчивост на бизнес модела, поради малкия размер на магазините и голямата първоначална инвестиция.

Коментар