Авто индустрията експериментира смело с безжични технологии

Добавянето на мрежови възможности в автомобилите ще бъде едно от най-бързо развиващите се приложения на информационните технологии през 2006 година, смятат анализатори на пазара.

Дори една сравнително малка кола сега има десетки микропроцесори в различните си системи. Идеята за тяхното свързване бързо печели одобрението на индустрията. Възможните приложения ще подобрят безопасността в колата и навигацията.

Същевременно, тенденцията към тотална мобилност и бумът в потребителската електроника ускоряват навлизането на безжични технологии в автомобила. Bluetooth, Wi-Fi, WiMax и други технологии се конкурират за място в купето, където да осигурят ефикасни комуникации и нови забавления за шофьора и неговата компания.

По отношение на безопасността, усилията естествено са насочени към разработване на системи за избягване на сблъсък. Полезни функции, които се реализират също с помощта на бeзжичните технологии, са дистанционното наблюдение и диагностика, както и комуникацията между автомобилите. В сферата на забавленията приоритет имат изтеглянето на музика, слушане на музика в реално време в колата и всевъзможни гласови приложения.

Благодарение на широкото разпространение на портативни мултимедийни плейъри от Apple, Sony, Creative и куп други производители, безжични технологии като Bluetooth и Wi-Fi заемат ролята на интерфейс между тези устройства и автомобилната архитектура. Ускорява се и преходът от навигация на базата на фиксирано самостоятелно устройство към портативни джаджи от рода на персонални цифрови помощници (PDA), смартфони, мобилни телефони и др.

Фактор, който ускори значително навлизането на Bluetooth като стандартна безжична технология в повечето автомобилни приложения, се оказа законът за  забрана на говоренето по телефона по време на шофиране. Очаква се също така производителите да започнат да внедряват нови приложения на Bluetooth, вкл. дистанционна диагностика и безжичен контрол на озвучителните системи, като алтернатива на инфрачервената технология. В резултат, се очаква пазарът на превозни средства, оборудвани с Bluetooth, да расте средногодишно с над 27% до 2010 година, според анализаторите от Frost & Sullivan. Според някои източници, новите приложения на Bluetooth ще влязат първо в моделите на BMW от сериите 5 и 7 през 2008 година. Това ще подейства като катализатор за засилен ръст на пазара.

Все по-масовото използване на Wi-Fi за сваляне на музика и видео от Интернет, както и за услуги, свързани с навигация и забавления, ще предизвика по-голямо търсене на безжичната технология и в автомобила. Много добри са перспективите и за технологията UWB, предвид предстоящото й приемане като стандарт за приложения за избягване на удар. Не е далеч времето, когато безжични приложения ще натискат аварийно спирачките и ще осигурят комуникация между превозните средства.

Към този момент обаче, Bluetooth си остава основната безжична технология с приложение в автомобилите, според Frost & Sullivan. Докато проучват възможностите за приложение на други безжични технологии, производителите на автомобили най-добре да се насочат към предлагане на по-голям брой приложения с техния съществуващ Bluetooth модул, препоръчват анализаторите.

Коментар