Бумът на умните коли тласка напред V2X пазара

Нарастващият интерес към проектите за умни градове ще зависи много от успеха на V2X технологиите (снимка: CC0 Public Domain)

Дигиталните системи за безопасност стават все по-съществена част от света на автомобилите, особено с възхода на безпилотните коли. В частност, V2X технологиите ще стават все по-активно използвани. Този пазарен сегмент ще нарасне от 43 милиона долара през 2023 г. до 778 милиона долара към 2030 г., при среден годишен темп на растеж от около 51,3%.

Развитието на технологиите за свързани автомобили и разширяването на V2X системите са ключови фактори, допринасящи за ръста на приходите на пазара на V2X (дигитални комуникации от автомобила към всичко в обкръжаващата среда). Същевременно се очаква увеличение на кибератаките в глобален мащаб. То, в съчетание с експоненциално растящия обем данни, генерирани от превозните средства, ще играе ключова роля за бума на V2X комуникациите, казват анализаторите от Markets and Markets, автори на прогнозата.

Наред с това се очаква нарастващото разпространение на електрически превозни средства и напредъкът в разработването на автономни превозни средства да представят благоприятни възможности за пазара на V2X. Внедряването на клетъчни V2X, използващи 5G технологията, подобрява възможностите за свързана мобилност чрез V2X комуникация. Предвижда се еволюцията на 5G технологията и напредъкът в автономните превозни средства да създадат благоприятна среда за широкото приемане на V2X решения за киберсигурност.

PKI – доказана технология в ново амплоа

Инфраструктурата на публичния ключ (PKI) е глобално утвърдена технология за защитени комуникации, особено в автомобилните приложения, базирани на интернет на нещата (IoT), и технологии за автономни превозни средства. Типичната PKI система включва компоненти като цифрови сертификати и свързаните с тях сертифициращи органи, бази данни за сертификати и услуги за поддържане и анулиране.

Включването на PKI технологията във V2X комуникациите предлага значителни предимства, предвид нейната мащабируемост и възможност за управление на идентификационни данни и контрол на достъпа. Различни компании предоставят PKI решения, базирани на стандарти като WAVE на Института по електротехника и електроника (IEEE) и ITS стандартите на Европейския институт за телекомуникационни стандарти (ETSI).

Очаква се развитието на автономните коли и нарастващите опасения относно пътната безопасност в световен мащаб да стимулират търсенето на бордови устройства (OBU) и крайпътни устройства (RSU). PKI решенията предоставят сертификати и за двата типа дигитални комуникационни средства. Динамичното навлизане на OBU и RSU ще допринесе за ръста на приходите на PKI сегмента в рамките на пазара за V2X киберсигурност.

В по-цялостен мащаб не може да се пренебрегне нарастващият интерес към проектите за интелигентни градове. Те вероятно ще засилят търсенето на крайпътни устройства, като допълнително ще подпомогне растежа на приходите от V2X.

V2P – най-бързо растящият сегмент

Подсегментът V2P обхваща комуникацията между автомобила и пешеходците наоколо. Предвижда се V2P пазарът да расте най-бързо в идните години.

Основният двигател за V2P сегмента е нарастващата загриженост за безопасността на пешеходците, предизвикана от високия процент смъртност на пешеходците при пътнотранспортни произшествия. Очаква се тази тенденция да увеличи приходите на пазара на V2P киберсигурност.

От друга страна, V2P комуникациите са особено привлекателни за кибератаки. Тенденцията се благоприятства от леснотата за хакването на смартфони, използвани за V2P комуникациите. Това ще предопредели нарастващото търсене на решения за киберсигурност за защита на V2X връзките и в частност V2P комуникациите.

Коментар