Нов рекорд за сателитен интернет през смартфон

Сателитните комуникации вече са възможни през обикновен смартфон
(снимка: Starlink)

Илон Мъск потвърди новия рекорд за скорост при изтегляне на данни от обикновен смартфон Samsung през сателитната мрежа Starlink. Постижението възлиза на 17 мегабита в секунда (Mbps).

Космическата компания SpaceX, която оперира мрежата Starlink, достигна важен крайъгълен камък в изтеглянето на сателитни данни директно на смартфон. Поредният тест с рекордно висока скорост представлява голяма крачка напред в мобилните интернет технологии.

Илон Мъск, изпълнителен директор на SpaceX, потвърди, че по време на експеримента е постигната максимална скорост на изтегляне 17 Mbps от сателит директно към немодифициран телефон на Samsung, работещ с операционна система Android.

Рекордната скорост на изтегляне на данни на обикновен смартфон
(източник: Elon Musk / X)

Преди няколко дни стана известно, че технологията на SpaceX вече позволява използване на сателитен интернет от смартфон без необходимост от допълнително оборудване.

Новината от SpaceX е обещаваща за бъдещето развитие на глобалните комуникации. Потребителите ще получат нови възможности за достъп до интернет от почти всяка точка на планетата.

Коментар