Раздвижване при Arm лаптопите: Galaxy Book4 Edge изпреварва MacBook с M2

Samsung ще попълни серията лаптопи Galaxy Book4 с модел на база Snapdragon X Elite
(снимка: Samsung)

На пазара за лаптопи очевидно предстои промяна на статуквото. Навлизат нови устройства, захранвани от Arm процесори. Apple вече направи това със собствените чипове от серията M, а сега и други производители се насочват натам.

Появиха се интересни резултати от тестове. Лаптоп, наречен Samsung Galaxy Book4 Edge, захранван от чип Snapdragon X Elite, е забелязан в базата данни на бенчмарка Geekbench. Оказва се, че компютърът на Samsung е забележимо по-бърз от MacBook с чип Apple M2.

Според резултатите от бенчмарка, Galaxy Book4 Edge постига 2706 точки в едноядрения тест и 12 646 точки в многоядрения. Лаптопът използва чип Snapdragon X Elite XE8100100 с 12 ядра и базова честота 4,01 GHz, отбелязва публикация на WindowsLatest.

В същото време резултатите на лаптопи MacBook с чипове Apple M1, M2 и M3 са съответно 2334/8316, 2589/9742 и 3181/15620 точки при едноядрен и многоядрен тест. Съдейки по тези резултати, новият Galaxy Book4 Edge със Snapdragon X Elite се позиционира между MacBook с чипове M2 и M3.

Освен това лаптопът на Samsung е работил в режим на „балансирана” консумация на енергия, което предполага още по-висока производителност в неикономичен режим. 

Досега линията лаптопи на Samsung не включваше модели с името Edge. Смята се, че това име ще се използва за лаптопите с Arm процесор и операционна система Windows 11.

Коментар