ИТ седмица с мегасделки, гигахерци и терабайтово бъдеще

Настоящата седмица увенча края на една битка на интернационално ниво, чието разрешаване бе започнало да изглежда безнадеждно. След 9-месечно чакане Oracle вече може да каже, че предлага наистина „цялостни решения“ от хардуер и софтуер. Антимонополният орган на Европа – Еврокомисята – разреши придобиването на Sun Microsystems от „оракула“ – мегасделка, започната още през април 2009.

Има опасения, че Русия и Китай могат да се възпротивят на този ход на събитията, а мнението на два такива големи и значими ИТ пазара на световната арена не е без значение. Ала малцина вярват, че Oracle е склонна да чака още за нечие одобрение.
На фона на мегасделката, отзивите за която са може би повече от тези за някогашното придобиване на Compaq от HP, остана незабелязано, че Opera придоби AdMarvel – доставчик на мобилна реклама, полагайки основите на една уникална рекламна платформа.
Зелена светлина получи и друго придобиване: с малко значение за световния пазар, но крупна за българските мащаби сделка – придобиването на Орбител от страна на Спектър Нет – получи благословията на КЗК.
Нови технологии
Intel направи съществена стъпка в технологичния напредък, като анонсира едновременно пет нови мобилни процесора Intel Core i7, осем нови настолни процесора Intel Core i5, четири нови Intel Core i3, седем нови чипсета Intel 5 series и три нови безжични решения. Чиповете са първите, произведени по 32-нанометровия процес. С тях корпорацията лансира вградени технологии за интелигентно управление на ресурсите.
Запазвайки добър ритъм на ИТ новостите след края на изложението CES, конференцията Lotusphere 2010 продължи да захранва с хай-тек изкушения ИТ потребителите по света. През това време в Швеция и Дания телеком гигантът Ericsson и операторът 3 Scandinavia положиха основите на най-бързата 3G мрежа в света. YouTube пък стартира изпитания на страница с HTML5 видео.
Технологиите в България не останаха по-назад: узнахме, че в социалната мрежа favit събитията вече се отразяват и случват в реално време. С това родната социална мрежа става втората в света след Friendfeed, където дискусиите се развиват пред очите на потребителя съвсем на живо.
Може би най-голямо вълнение по света обаче предизвика не една нова технология, а мълвата за нея. Иде реч за вестта, че на 27 януари идва епълското "чудо" – таблетът на Apple.
За да не изглежда всичко това като вманиачаване на тема гигахерци и цифрови джаджи, трябва да се признае, че технологиите дадоха уникален израз на човечността от хората по цял свят, помагайки за събирането на помощи за пострадалите от катастрофалното земетресение в Хаити.
Знаци за изход от кризата
Финансови резултати и прогнози на анализатори тази седмица дадоха недвусмислени индикации, че излизаме от икономическата зима и кризата на ИТ бизнеса. AMD отново излезе на печалба. Seagate се стабилизира финансово и надмина очакванията на акционерите за последното тримесечие. IBM отчете растеж на печалбата за 2009 година. Все добри новини, нали?
Извън финансовите резултати анализаторите от IDC докладваха, че пазарът на компютри в Европа расте стабилно и уверено. Конкуренцията е свирепа и първото място не е в кърпа вързано за никого от играчите.
Потвърждавайки прогнози на мнозина анализатори от последните няколко месеца, други пазарни наблюдатели – от Avian Securities посочиха, че бумът на нетбуците наистина ще претърпи известно охлаждане и може да се очаква забавяне на този сегмент.
Знак за нещо ново в световната технологична сфера, или може би за друга, "нишова" криза, бе вестта, че Ню Йорк Таймс вече ще е платен в интернет.
Браузерни войни
Новата версия 3.6 на Mozilla Firefox излезе тази седмица, носейки много подобрения, сред които и 20-процентно ускоряване. Освен това Mozilla обяви, че ще надгражда в движение Firefox, т.е. всички нови функции ще излизат заедно с обновленията за сигурност.
И на Mozilla, и на други браузерни доставчици – с изключение на един в Редмънд – им дойде добре случаят с критичната уязвимост в Internet Explorer, която накара правителствата на Франция и Германия да призоват потребителите да не ползват IE. Тази уязвимост бе посочена като причина за реализирани пробиви в ИТ системите на много корпорации, включително и от технологичния свят. Microsoft не поправи „дупката“ много скоро, но подкани потребителите да мигрират към новия IE8. Едва в края на седмицата Microsoft ъпдейтна браузера си.
В уеб
Уеб-специалистите надали ще запомнят нещо от браузерните битки, но седмицата ще остане в историята с това, че бяха одобрени първите нелатински домейни. Докато България все още се гласи да заявява какъв домейн иска, Русия и три арабски държави са доста напреднали в процедурата.
Броят на българите, регистрирани в социалната мрежа Facebook, е достигнал един милион, разбра се още. Ала не всички от тях са там с добри намерения. Педофили са набирали жертвите си чрез интернет, разкри ГДБОП и арестува шестима извратеняци за сексуални посегателства над малолетни момчета след запознанства в сайтове и продължително общуване чрез скайп.
Въпреки опитите да бъде детронирана като номер едно в уеб-търсенето, Google бетонира лидерството си и дори увеличи преднината си в търсенето, носейки скрито разочарование на Microsoft и Yahoo. Корпорацията отхвърли спекулациите за евентуалното си оттегляне от Китай, макар че все още не може да се споразумее с местното правителство по въпроса за цензурата.
Телекомуникации
63% ръст на международните разговори отчете Skype, за ужас на традиционите телекоми. Възходът на услугата се случва при забавен ръст на общия международен телефонен трафик. Докъде ще се развият IP телефонията, мрежите и комуникациите в идните години пък предрече Cisco. Според нея до 2020 г. средностатистическият човек ще поддържа 130 терабайта лични данни, а скоростта на домашните мрежи ще нарасне 20 пъти за 10 години.
Бизнес.БГ
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обяви, че ще създаде първи по рода си у нас Национален център за ограничаване и превенция на неформалната икономика. Инициативата е част от 4-годишен проект по ОПРЧР.
Докато АИКБ декларираше намерения, Мобилтел отчете последните данни за броя на абонатите си, като според компанията те са вече 5,4 милиона. Компанията и конкурентът й Глобул получиха санкция от КРС за това, че не са намалили цените за терминиране съгласно изискванията на регулатора.
Две интересни информационни системи започнаха да се развиват през тази седмица с тенденция да произведат реален ефект в обозримо бъдеще най-вече на пазара на квалифицирана работна ръка. Великотърновският университет обяви търг за софтуер за система, която ще подпомага развитието на докторанти и млади учени. Българската стопанска камара пък започна разработване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони, която ще бъде завършена през 2013 г. И двете системи се финансират като проекти по ОПРЧР.
Любопитно
Забавни и куриозни случки развеселиха мнозина през третата седмица на януари. Британски учени се прочуха с откритието си, че "чатицата" не вредяла на речевите знания у децата. Испански дизайнер обеща да публикува цял том от Дон Кихот в Twitter, за да внесе култура в микроблогърската мрежа. Пак там за първи път се изявиха двама известни мъже – Барак Обама и Бил Гейтс, които се престрашиха да публикуват първите си постове в социалната мрежа. В Авастралия засегнат абориген пък успя да накара Google да филтрира сатиричния сайт Enciclopedia Dramatica.
Името на Apple бе спрегнато поне два пъти, след като компанията поиска да се забранят продажбите на Nokia, а според някои тя била заговорничела с Microsoft срещу Google. Дочу се дори, че гейм-конзолата PlayStation е дяволска машинка, която води децата право в ада.
У нас любопитство предизвика вестта, че на рекламната агенция АСК е възложено да „съживява“ отдавна замрялото – и неуспешно реанимирано напоследък – изложение за високи технологии БАИТ Експо.

по темата: „ИТ седмица с мегасделки, гигахерци и терабайтово бъдеще”

добавете коментар...

  1. Вен

    Хубаво ревю

Коментар