Нов рекорд при записа на магнитна лента

IBM изненада специалистите, като постави нов рекорд в плътността на записа върху линейна магнитна лента. Това е най-проверената, надеждна и достъпна технология за съхранение на данни, съобщава лабораторията на Синия гигант в Цюрих.

Рекордът показва, че лентата все още има потенциал за усъвършенстване и развитие. Известно е, че лентовите системи за съхранение превъзхождат дисковите по показатели като енергийна ефективност и цена.

Специалисти от IBM Research и Fujifilm са използвали нов тип лента, за да достигнат плътност на записа от 29,5 милиарда бита на един квадратен инч. Това е с 40 пъти повече, отколкото при най-популярния в момента стандарт за запис на магнитни ленти.

Разработката на новата лента е отнела три години. Прототипът има двойно покритие на основата на частици от бариев ферит (BaFe). При серийно производство, една стандартна касета с новия тип лента ще има капацитет до 35 терабайта (TB).

Потребността от системи за съхранение нараства непрекъснато, тъй като се появяват нови и нови източници на информация. Огромните обеми в различни формати – от медицински изображения и записи, получени от камери за наблюдение, до складови отчети и финансови показатели – трябва да се архивират, за да ги има и в случай на бедствия и при проверка от контролиращите органи.

IBM има славна история в областта на магнитните носители. Преди 60 години компанията пусна първия комерсиален продукт в тази категория – 726 Magnetic Tape Unit с обем 2 MB. Оттогава досега капацитетът на лентите нарасна 17,3 милиона пъти.

Коментари по темата: „Нов рекорд при записа на магнитна лента”

добавете коментар...

  1. Валери

    Дакато стигнете косъма на Мохамед има доста години да минат. Дължината му е хиляди метри в стандартна касетка и най важното е, че почти нищо не му влияе т.е., записа е вечен.

Коментар